11.05.2009

Tartu melaan!

Kesä tulee ja nuorison libido herää. Corolla deeäksät vedetään pressun alta ja lähdetään Kauppatorille rälläämään. Tylkkäri haluaa muistuttaa, että pilluralli on erittäin epäekologinen ajanviettotapa. Tarjoamme haitalliselle aktiviteetille luomuvaihtoehdon: vetäkää vittu päähänne ja pistäkää melat heilumaan!

Pilluralli alkoi Halistenkosken melontakeskukselta, josta pillut saivat kaluston: pelastusliivit, melat ja kanootin. Jykevät kirkkoveneet jäivät rannalle myhäilemään. Opiskelijapilluille kanoottilysti ei paljoa maksanut. Joki kutsui. Vitut vastasivat.

Heti alkumetreillä revat olivat kostua turhankin ripeästi ja läpimäriksi. Kosken partaalla killunut kanootti vaati ankaraa melatyöskentelyä. Joki oli saada sankarit, ilman esileikkiä vieläpä. Uhkaavalta tilanteelta vältyttiin ja matkaa jatkettiin.
Tussut olivat häikäistyneitä Aurajoen maisemista. Koskemattoman oloista luontoa näin lähellä keskustaa! Matka jatkui Rautatiesilllan ali ja Ylioppilaskylän ohi. Uutuuttaan kimaltelevat opiskelija-asunnot tekivät majaviin suuren vaikutuksen. Niin ne opiskelijat vaan asuvat paraatipaikalla joen rannassa.
Tuomiokirkon lähestyessä urbaani ympäristö tunkeutui neitseelliseen luontoon kuin mela railoon. Polkupyöriä törrötti vedestä kuin kosteita sieniä rehevistä mättäistä. Pyörän jokeen viskaaminen on ilmeisesti pillurallin ohella yksi suuria turkulaisia aikuistumisriittejä. Toosat tunsivat sympatiaa.

Tuomiokirkko kohosi pillujen makuun sopivan tanakasti, vallan kostuivat pirulaiset. Melaa kastettiin fallisen elämyksen innoittamana entistä innokkaammin.

Matka taittui Aurajoen idyllisen urbaanissa ympäristössä. Jokirannan parannustöitä tekevät haalarityöläiset eivät välttämättä olleet hetkeen riemurasioita nähneetkään (varsinkaan kanootissa). Mutaiset pojat ja tuherot vaihtoivat tuhmia katseita.

Pildet pyrkivät rantaan Kaskensillan kupeesta käsin, mutta korkea kieleke osoittautui haasteelliseksi. Pillu vei ääreisnäön toiselta piruparalta ja neljänsadan euron kytkypuhelin putosi jorpakkoon. Hetkeksi römpsän hymy oli hyytyä, mutta kaunis päivä ja kuppilassa odottava sacher-unelma pyyhkivät huolet pois.
soutu14.jpgCafé Artin kulturelli ilmapiiri sai toosat värisemään. Tryffelisuklaakakun maku sai heidät romanttisen innostuksen valtaan. Siinä hekumassa melatkin unohtuivat. Tarvitseeko mies pillupuvun, sacherin ja Aurajoen sameankostean suiston, vai karvanopat, farkkutakin ja vieterikeskisormen? Tänä armon päivänä joki osoitti heille, että pilluralliin riittää elämän peruselementit: maa, vesi, ilma ja mela.

Teksti: Janto Jokelin & Konsta Weber
Kuvat: Jussi Vierimaa

Turun ylioppilaslehti 9/2009 (8.5.)