02.02.2009

Totuus on Toivossa

Hän on saapunut tulivaunujen kanssa kaupunkiin. Hän on paikantanut surumielisen kansan, jota kalvaa tieto tietävyytensä riittävyydestä. Hän on kaiken informaation absolutismi ja Folke Westin kalakaveri ja hauki. Hän on kryptoniittia ongelmille ja sulaa sananvapautta. Hän on Maisteri Toivo Suulas.

Inhan Toriparkin rakentaminen lienee selvä kun demarit asettuivat ehtoineen hankkeen taakse. Ennen vaaleja monet heistä vastustivat parkkia, mutta nyt ei edes äänestetty. Miksi demarit tällä tavalla pettivät? Mikä sai heidät yksikantaan tämän älyttömyyden taakse?

Entinen demari

Nytpä kyllä tiputit pahan kysymyksen, oikein visaisen koivun, sellaisen kauniin oksan, jolla aikoinaan muistutettiin lapsia siitä, että maailma on julma, kylmä ja arvaamaton. Nyt sama sosiaalidemokraattisilla piikeillä varustettu kotisoitin on läimähtänyt kansan kasvoille, ja mitä Toivo on kamariorkesterissa kuullut niin aika moneen sattui lujasti sitten teini-iän. Eräs heistä jopa heristi nyrkkiä ja huusi toverit, lunta ukkojen sukkiin, alas miehitysvalta!, mutta hänetkin hiljennettiin, koska ei ole sopivaa huutaa toisille ihmisille rumasti, ettei vaan mielipahan kamomillahöyryt nousisi sieraimiin.

Vaan mistä tämä kaikki sitten johtuu? Aikoinaan Jokioisilla keväällä 1982 kuulin, miten todellisuudessa demarit tekevät päätöksiä: he soveltavat tuolileikkiä, jossa marssimusiikin tahdissa pyöritään tuoleja ympäri. Tuoleja, joita on aina yksi vähemmän kuin osallistujia, vähennetään yksi kerrallaan, kunnes on jäljellä vain yksi tuoli. Viimeisen tuolin saanut toveri saa sitten päättää kaikkien puolesta kuinka äänestetään ja ketä heitetään ryhmäkurikivellä suoraan hetulaan. Tällä kertaa nyt vain sattui sillä lailla ikävästi, että tuolille pääsi istumaan setä, jonka mielestä torin alle rakennettava parkkiluola on kaupan ja pakokaasun tuottaman euforisen ei kiinnosta, tokilla saa alennusta –asenteen säilyttämisen takia välttämätön. Tätä taas tarvitaan seuraavissa vaaleissa, jotta Suomen suurin sosialistinen puolue, tuo ajatusten Tonava ja uudistusten kurkiaura saisi lisää ääniä.

Vai olisi syy sittenkin sinussa? Luulisi sinunkin tietävän, että jos pääsi päälle on tippunut jo vuosikymmenten ajan poliittista pissaa niin miksi se yhtäkkiä muuttuisi? Tuskin pissan lähteet ovat ainakaan vaihtuneet. Syy on siis sinun kun uskoit. Ei kannata uskoa, sillä Usko ei siirrä vuoria, korkeintaan jättää tiellesi banaanin kuoria ja tahmaisia taateleita. Kas, ihmisten poliittinen muisti on yhtä lyhyt kuin vaalien jälkeinen krapula tahi rakkaus Forten lattialla.

Asiaa Toivolle? Kysy mitä vain ja milloin vain: toivo.suulas@gmail.com

Turun ylioppilaslehti 2/2009 (30.1.)