03.02.2011

Vakkariuskollinen baarinpitäjä

  • Proffan Teppo haastaa Hämeenkadun yrittäjät mukaan yliopiston varainhankintaan. ”Kampusalueen läheisyydessä on paljon yrityksiä, jotka ovat täysin riippuvaisia yliopiston olemassaolosta. ”

Ravintola Proffan Kellarin omistaja Teppo Toivanen päästää uskollisimmat asiakkaat sisään jo ennen virallista aukioloaikaa.

"Proffan Teppo", Teppo Toivanen, miten sujui viime yö?

Lapsenlapsi oli yökylässä, kyllähän se kaikenlaista ylimääräistä siinä aiheuttaa… Kyseessä oli siis tyttären koira, 2,5-vuotias espanjanvesikoira.

Näitkö unia?

Näen joka yö unia, mutta en muista niistä mitään aamulla. Tiedän, että näen unia, mutta aamulla kun pitäisi pystyä kertomaan niistä, ne eivät vain palaudu mieleen.

Miten ravintolatyöntekijän vuorokausirytmi yleensä pyörii?

Jos vaan mahdollista, niin aamulla nukutaan pitkään ja illalla valvotaan myöhään, vaikka ei työvuorossa oltaisikaan. Normaali nukkumaanmenoaika on kahdentoista jälkeen ja aamulla kello herättää yhdeksän aikoihin.

Eipä kuulosta opiskelijan korvaan pitkään nukkumiselta tai myöhään valvomiselta…

Se on tällaista tämä yrittäjän arki. Olen opettanut asiakkaat vähän huonoille tavoille. Kun tulen siivoamaan aamulla, jätän oven auki ja ensimmäiset asiakkaat tulevat usein jopa tuntia ennen aukeamisaikaa.

Entä Proffan ulkopuolella? Miten vietät vapaa-aikaasi?

Täytyy myöntää, että normaalina arkipäivänä sitä on aika vähän. Illalla kun menee kotiin, pitää tehdä paperitöitä. Henkireikänä on se, kun pääsee lähtemään mökille Sauvoon. Kesäaikaan on tietysti jalkapallo. Pelasin aikoinani ykkösdivarissa ja valmensin myös junioreita, nyt istun vakiopaikallani katsomossa. Viime kesänä kävin vaimon kanssa katsomassa Interin jokaisen kotipelin.

Mikä on suosikkijuomasi?

Kyllä on pakko sanoa, että se on peruskeskiolut ja nimenomaan lager. Minulle eivät tummat oluet maistu. Jos viinapuolelle mennään, se on Minttuviina.

Bilis vai tikka?

En ole harrastanut kumpaakaan, vaikka molempia olen läheltä seurannut vuosikaudet. Jos valita pitää, niin bilis. Mä olen kuitenkin palloiluihmisiä.

Mitä Proffan takahuoneessa tapahtuu?

Siellä on sekamelskaa. Vanhat Iskerin aikaiset kapeat käytävät ja varastokopit ovat täynnä rojua.

Proffa on monelle opiskelijalle lehtienlukupaikka. Mistä itse luet uutisesi?

Joka aamu selaan läpi Turun Sanomat. Matkalla töihin ostan molemmat iltapäivälehdet, jotka selaan läpi. Seuraan aktiivisesti päivänpolitiikkaa ja katselen ajankohtaisohjelmia.

Millaista meno on Proffassa parhaimmillaan?

Perusasiakkaat ovat minulle tärkeimpiä. En halua järjestää tilaisuuksia, joiden takia he joutuisivat jäämään ulos. Hyvät juhlat voivat syntyä ihan ex tempore. Loppiaisena esimerkiksi raivattiin tuolit ja pöydät sivuun ja ruvettiin tanssimaan. Kyllä täällä joku aina satunnaisesti tanssii, mutta nyt taisi olla ensimmäinen kerta, kun täällä oli erillinen tanssilattia.

Olet osallistunut näkyvästi yliopiston varainkeruukampanjaan ja kaipaisit muitakin turkulaisia yrityksiä mukaan. Kerro lisää haasteestasi.

Kampusalueen läheisyydessä on paljon yrityksiä, jotka ovat täysin riippuvaisia yliopiston olemassaolosta. Näen, että meillä on velvollisuus lähteä jonkinlaisella panoksella mukaan. Se on meidän yrittäjienkin yhteinen etu, että yliopisto voi hyvin. Myös keskustan yökerhot pitäisi saada kampanjaan mukaan. Ne ovat saaneet suuren hyödyn siitä, että arkipäivien opiskelijabileet ovat siirtyneet baareihin.

Teksti: SAMPO ROUHIAINEN

Kuva: LAURI HANNUS