31.03.2011

Valkotakkinen yövalvoja

  • Kandi Jarno Suntio Tyksin maanalaisilla käytävillä. Suntio ei suostunut poseeraamaan stetoskooppi kaulallallaan, koska pelkäsi, että se saisi opiskelukaverit nauramaan hänelle.

Lääketieteen kandidaatti Jarno Suntio tietää, miten improvisoidaan.

Opiskelet viidettä vuotta lääketiedettä, olet speksi-aktiivi ja päätoimitat Turun Lääketieteenkandidaattiseura ry:n jäsenlehti Boosteria. Miten aikasi riittää kaikkeen?

Välillä tuntuu, ettei se riitäkään. Speksi ja Booster ovat minulle harrastuksia, joiden kautta voin olla mukana Kandiseuran toiminnassa. Muut harrastukseni ovatkin vähän jääneet.

Millainen on vuorokausirytmisi? Oletko itse yöpäivystänyt?

Loma-aikoina vuorokausirytmini menee helposti sellaiseksi, että herään yhdeltä päivällä ja menen nukkumaan aamulla. Päivystys kestää tavallisesti 24 tuntia, aamusta aamuun. Amanuenssina olen itsekin valvonut öitä sairaalassa. Lääkiksessä opiskelijat voivat tehdä kolmannesta vuosikurssista alkaen eräänlaisia pakollisia harjoitteluja eli amanuenssuureja. Sairaaloissa amanuenssien tehtäviin liittyy myös päivystys, mutta tällöin amanuenssien on tarkoitus lähinnä vain seurata ja oppia muilta. Varsinaista sankaritoimintaa päivystyksissä harjoittavat valmiit lääkärit.

Väitetään, että vuorokauden valvominen vastaa noin promillen humalatilaa. Työskentelevätkö lääkärit siis päivystysten jälkeen vähän niin kuin hiprakassa?

Promillen humalatila kuulostaa aika hurjalta. Olisikohan se liioittelua? Yleensä päivystyskämppään voi mennä torkkumaan vuoron aikana. Se helpottaa jaksamista, ja valvomiseen tottuu. Täytyy kuitenkin myöntää, että päivystävät lääkärit eivät ole skarpeimmillaan aamuyöllä. Onneksi ensiapu on usein yökahteen mennessä tyhjä, potilaat tulevat aiemmin.

Sitten vähän latinaa: Alea iacta est. Löysin Lääketieteen termit -kirjasta käsitteen ulcus molle. Mitä se tarkoittaa?

Ulcus on haavauma, mutta mollesta en osaa sanoa. Ulcus molle voisi olla vaikka Molle-nimisen henkilön kuvaama haavauma. (Toim. huom. Kyseessä on trooppinen sukupuolitauti pehmeä sankkeri.)

Kun te lääkisopiskelijat tiedätte niin paljon taudeista, tuletteko itse luulotautisiksi?

Kyllä. Olen diagnosoinut itselleni ainakin rasitusastman, syövän, polykystiset munuaiset, silmänpohjan rappeuman ja sen aiheuttaman verkkokalvon irtoaman.

Kaksitoistavuotiaana luulin sairastavani kuppaa. Kun sain tietää, että kuppa on sukupuolitauti, helpotuin tarkistettunani, ettei sitä voi saada saunan lauteilta.

Televisiosarjassa House lääkärit tekevät aivan kaiken itse – aina CSI-tyyppisiä kotietsintöjä myöten. Kuinka monen potilaan luona sinä olet käynyt nuuskimassa jääkaapit ja viemärit?

House-sarjan käsikirjoittajan apuna toimiva lääkäri ei tajua mitään patologiasta!

Suomessakin on kyllä kotisairaanhoitoa, ja jotkut lääkärit tekevät kotikäyntejä, vaikka se on harvinaista. En kuitenkaan usko, että näillä käynneillä tutkitaan muuta kuin itse potilasta. Minulla ei ole tästä kokemusta.

Greyn Anatomia -sarjassa lääkärit harrastavat päivystäessään aikansa kuluksi seksiä. Tapahtuuko tätä oikeassa elämässä?

Ikävä kyllä itselläni ei ole tästäkään kokemuksia. Huhu kiertää, että kandien päivystyskämpästä on joskus 90-luvulla löytynyt käytetty kondomi.

Näyttelit lääkiksen speksissä, joka on pitkälti improvisointiin perustuvaa opiskelijateatteria. Aiotko käyttää improvisointitaitojasi myös potilastyössäsi?

Improvisointitaitoja tarvitaan varsinkin ensimmäisinä vuosina valmistumisen jälkeen, kun on paljon kirjaviisautta, mutta vähän käytännön kokemusta. Vaikka osaisikin hommansa, mikään ei ole sataprosenttisen varmaa. Teatterin lavalta opittu paineensietokyky auttaa myös tässä. Täytyy kuitenkin yrittää olla heittämättä huonoa läppää sairaalassa.

Omstart! Tyylilaji vapaa…

Improvisoin jo neljännen kysymyksen kohdalla.

Teksti: TERHI TOPPALA

Kuva: LAURI HANNUS