11.05.2009

Voiko vankilassa lukea muutakin kuin tiilinpäitä?

Turun ylioppilaslehti selvitti Suomen suljettujen vankiloiden ja erityisesti Turun vankilan yliopisto-opiskelumahdollisuuksia. Tulokset olivat ristiriitaisia. Useat vankilat eivät vastanneet yhteydenottoihin ja vain pieni osa kertoi avoimesti opiskelumahdollisuuksista.

"Me emme ole tilastoineet erikseen, mitä yliopistokursseja on suoritettu suljetuissa vankiloissa. Käytännössä yliopisto-opiskelijat ovat olleet niin sanottuja normaaleita opiskelijoita, joiden suoritukset rekisteröi se oppilaitos, jonne opinnot on suoritettu. Vankitietojärjestelmään on tullut opiskelun tilastointi vuodesta 2007 alkaen. Sen mukaan korkea-asteen koulutukseen osallistui vuonna 2008 yhteensä 22 vankia", kertoo rikosseuraamusviraston (Rise) erityisasiantuntija Marianne Mäki.
Korkea-asteen koulutukseen osallistuvia vankeja oli siis vuonna 2008 kaiketi niin vähän, ettei kursseja sinä vuonna viitsitty edes merkitä vankiloiden alustaviin opintosuunnitelmiin. Silti 10 prosenttia vangeista opiskelee päivittäin muun muassa lukiokursseja. Eikö vankeja kannusteta yliopisto-opiskeluun tai tarjota siihen mahdollisuutta?
"Opiskelu vankilassa on yksi keskeinen keino kokonaisvaltaiseen vangin kuntouttamiseen", kertoo kasvatustieteen maisteri ja kriminaalihuollon tukisäätiön sekä Oppimisvaikeuksista vapaaksi -hankkeen projektipäällikkö Kati Sunimento.
Vaikka vankila on rangaistuslaitos, on vangeilla silti sama oikeus opetukseen kuin muillakin. Se, millaiset opiskelumahdollisuudet käytännössä ovat ja miten vankeja opintoihin motivoidaan, on jo monimutkaisempi kysymys.

Vankien opintomahdollisuuksia ehkäisee muun muassa se, että vaikka opiskelu on pääosin etäopiskelua, eivät vangit saa käyttää internetiä. He joutuvat niin ikään itse maksamaan avoimen yliopiston opintonsa, opettajien mahdolliset vankilassa käynnit ja oppimateriaalin. Kotikunnan sosiaalitoimi tukee vankien opiskelua vain harvoin.
Kaikilla vangeilla vakuutetaan kuitenkin olevan mahdollisuus esimerkiksi pääsykokeisiin. Vankeja onkin opiskellut tiettävästi ainakin Joensuun, Jyväskylän, Helsingin ja Turun yliopistoissa. Esimerkiksi Pyhäselän vankilan apulaisjohtaja Risto Laukkasen mukaan vuosina 2000–2009 vankeja opiskeli Joensuun yliopistossa muun muassa psykologiaa, sosiaali- ja liikuntatieteitä, filosofiaa, kauppatieteitä, teologiaa, informaatioteknologiaa ja kasvatustieteitä.

Turussa vangit ovat vuodesta 2004 asti suorittaneet vain kasvatustieteen opintoja. Toisin kuin joissakin muissa vankiloissa, Turussa ei voi suorittaa opintokokonaisuuksia, kertoo Turun vankilan apulaisjohtaja Inga Grönlund.
Turun vankilan opinto-ohjaajan Pirjo Järven mukaan etäopiskelu ei ole myöskään käytännössä täysin mahdollista. Vankilan ei ole mielekästä edes yrittää järjestää sitä, koska oppilaita on niin vähän.
"Tällä hetkellä voi suorittaa etäopiskeluna kursseja, jos ne on sovittu etukäteen yliopiston kanssa, ja jos maksaja löytyy (eli vanki itse), niin kyllä yliopisto-opettaja voi käydä vankilassa antamassa vaikka yksityistunteja opiskelijalle", Järvi kirjoittaa sähköpostissaan.
Puhelimessa hän kertoo, ettei vankeja tai opinto-ohjaajia voi haastatella. Hänellä ei ole myöskään tietoa siitä, mitä toiveita vankilan lukiolaisilla on yliopisto-opintojen suhteen.

Teksti: Rami Kolehmainen
Kuvitus: Antti Laakso

Turun ylioppilaslehti 9/2009 (8.5.)