12.03.2009

Yliopistolla ahtaat kuntosalit

Kuntoilu pitää loitolla niin talvisen pimeyden masennuksen kuin niska- ja selkäkivutkin. Turun yliopiston ainoa kuntosali on kuitenkin liian pieni.

Educariumin kuntosalilla kävijät lienevät yhtä mieltä siitä, että sali on ahdas. Laitteisiin joutuu usein jonottamaan, ja toisinaan niitä on siirreltävä pois muiden tieltä. Vatsalihasten tekoon tai venyttelyyn ei ole tilaa. Monesti kuntosalille tullaankin vasta myöhään ruuhkan välttämiseksi. Useat ovat kuitenkin jo siirtyneet ahtaasta ja riittämättömästi ilmastoidusta kuntosalista kartuttamaan kuntoklubien kassoja.
"Perustavoite klubisalien osalta maailmalla on, että niissä olisi tilaa noin neliömetri asiakasta kohti", toteaa turkulaisen kuntoklubin esimies Pasi.
Turun yliopiston liikuntatoimen selvityksen mukaan Turun yliopiston sali on 106 m², jota yliopiston liikuntasuunnittelija Paavo Viinikaisen mukaan käyttää säännöllisesti 400-500 kuntoilijaa. Näin tilaa yhtä asiakasta kohti on 0,212 m². Tähän ei ole vielä laskettu sitä, kuinka moni muu noin 3000:sta liikuntapalveluiden käyttäjästä käy salilla. Yliopiston kuntosali onkin suunniteltu opetuskäyttöön – ei sadoille opiskelijoille ja henkilöstölle. Tästä syystä se on myös liian täynnä kuntoilulaitteita, joita on silti liian vähän suhteessa kävijämäärään.

Vertailu Turun yliopiston liikuntatilojen ja kymmenen Turun kuntoiluklubin välillä ei ole mairitteleva. Yhdelläkään Turun kuntoklubeista ei ole yhtä suurta asiakaskuntaa kuin Turun yliopistolla, mutta pienimmässäkin niistä eli 128 neliömetrin salilla on kahdeksan lämmittelylaitetta. Tyypillisissä tuhannen neliön kokoisissa saleissa lämmittelylaitteita on useita kymmeniä.

Mutta nämä ovat kuntoklubeja. Ehkä muilla yliopistoilla on sama surkea tilanne?
Ei ole. Esimerkiksi Jyväskylän yliopistolla on noin 160 m² kuntosali yhdeksällä lämmittelylaitteella ja Tampereen yliopistolla 60 m² ja 90 m² kuntosalit, joissa on kahdeksan lämmittelylaitetta. Helsingin yliopistolla puolestaan on neljä salia, joiden yhteispinta-ala on noin 1340m², ja niissä noin 80 lämmittelylaitetta.
Turun yliopistolla ei ole tarvetta Helsingin kaltaisiin suurtiloihin. Niin ikään kiristyvän talouden aikana olisi vaikea perustella juuri nyt suurtilojen akuuttia tarvetta yleissivistyksen edistämisessä ja veronmaksajien lisätaakkana.
"Less people", "In Norway gym was three times bigger" ja "In Korea we have a whole building for gym" ovat kuitenkin todellisia kommentteja eteläkorealaiselta Seonhonilta ja ranskalaisilta Jérémyltä sekä Damienilta, jotka käyvät neljäkin kertaa viikossa salilla. PR-arvon ja taloudellisten menetysten lisäksi tilanne kasvattaakin epäsuoria kustannuksia, kuten YTHS:n asiakkaita niska-, selkä- ja jaksamisongelmineen.

Teksti: Rami Kolehmainen
Kuva: Jussi Vierimaa

Turun ylioppilaslehti 5/2009 (13.3.)