12.02.2009

Yliopistonmäen keltaiset koulut

Yliopistonmäen rinteellä kököttävät Signum ja Rosetta kuuluvat yliopistoalueen vanhimpiin rakennuksiin. Kääntämisen ja tulkkauksen oppiaineen tiloina nykyisin toimivat talot valmistuivat vuosina 1897–1899 kuulovammaisten lasten kouluksi. Talot suunnitteli arkkitehti Theodor Kranstedt, joka suunnitteli myös Helsinkiin ja Ouluun kuulo- ja näkövammaisten oppilaitoksia.
"Kuulovammaisten koulu oli aloittanut Porvoossa 1840-luvulla ja muutti 20 vuoden päästä Turkuun", kertoo Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Kari Immonen.Kuulovammaisten koulu toimi Yliopistonmäellä pitkään ja muutti pois vasta 1970-luvulla, jolloin tilat siirtyivät Turun yliopiston käyttöön. Talot remontoitiin ja niille annettiin uudet nimet. Nykyinen Signum nimettiin tuolloin Didacticumiksi ja Rosetta Phoenixiksi. Nimi Phoenix oli nostalginen, sillä se oli ollut myös Turun yliopiston aloittaessa 1927 päärakennuksen nimi.
"Historiallisen nimen antamista näin vaatimattomalle rakennukselle pidettiin joidenkin mielestä jopa klassisen ja arvokkaan nimen haaskaamisena", kertoo yliopiston tila- ja teknisten palveluiden tilasuunnittelun arkkitehti Ari Nisonen.
"Phoenix-nimen käyttö oli poikkeuksellista myös siksi, että rakennusten nimillä on aina pyritty antamaan viitteitä talon toiminnasta tai vähintäänkin tieteenalasta."

1980-luvun alussa Phoenixissä toimi lääketieteen alkuopetusta. Didacticumiin taas sijoitettiin lastentarhanopettajien koulutusta. Pian molemmat talot varattiin kuitenkin yksinomaan opettajankoulutuslaitosta varten.
1990-luvun loppupuolella kasvatus- ja yhteiskuntatieteille alettiin toteuttaa omia tiloja. Ennen vuosina 2003–2004 tehtyä peruskorjausta Didacticum ja Phoenix toimivat mm. humanististen aineiden evakkopaikkana. Kääntämisen ja tulkkauksen keskus muutti taloon remontin valmistuttua. Uuden toiminnan myötä nimet Signum ja Rosetta otettiin käyttöön. Tietyissä paikoissa näkee yhä vanhoja nimiä käytettävän, kuten yliopiston kartassa.
"Onneksi Phoenixin nimi on taas tallessa uutta käyttöä varten", myhäilee Nisonen.

Teksti: Paavo Ihalainen
Kuva: Jussi Vierimaa

Turun ylioppilaslehti 3/09 (13.2.)