Pääkirjoitus
14.03.2013

Hitler kuulee opintotukiuudistuksesta

En ole ainakaan vielä nähnyt videota, jolla Hitler kuulisi opintotukiuudistuksesta.

Ylioppilaskunnissa on tehty pitkää päivää tehtailemalla rintamerkkejä, pystyttelemällä sosiaalisen median kampanjoita ja suoltamalla kannanottoja ja mielipidekirjoituksia kaksin käsin.

Siitäkin huolimatta, että opiskelijaliike on mielenosoitusvalmiudessa, eivät kaikki hallituspuolueet ole virallisia kantojaan opintotukiuudistuksesta tuoneet toistaiseksi julkisuuteen.

Piilottelu lienee silkkaa politiikkaa ja neuvottelutaktiikkaa. Opiskelijaliikkeeltä se on vienyt mahdollisuuden analyyttiseen argumentointiin, puolesta tai vastaan. Taktiikaksi on pakon sanelemana jätetty väijytysasema ja siilipuolustus.

Opiskelijat, vielä olisi se Hitler kuulee -kortti käyttämättä.

Hallituksen kehysriihessä kuun lopulla tarjottimella uhkaa olla opintotuen rajoittaminen nykyisen kuuden vuoden sijaan viidelle vuodelle tai tuen jakaminen niin, että kolmena vuotena saisi opintorahaa ja kahtena seuraavana lainaa.

Ne ovat huonoja ehdotuksia opiskelijalle, jonka pitäisi keskittyä opintoihinsa työnteon sijaan. Puhumattakaan siitä, että ehdotuksissa piilee eriarvoisuusongelmia.

Lainapainotteisuuden lisäämiseen liittyy myös vaarallinen ajatus hyödyllisille ja ei-hyödyllisille aloille hakeutumisesta. Lääkäriksi opiskeleminen olisi sijoitus tulevaisuuteen, folkloristiikan opiskelu taas työelämäitsemurha.

Viimeistään Himas-kohu on kuitenkin osoittanut, että riippumatonta perustutkimusta ihmistieteiden aloilla tarvitaan – ehkä jopa erityisesti tässä ajassa.

Opiskelijajärjestöt sen sijaan ovat huomauttaneet, että opintotuki on opiskelijan sosiaaliturva, ei pelinappula työurakeskustelussa. Kaiken takana on huoltosuhteen korjaaminen, joka voidaan tehdä luomalla pituutta työuriin alusta, keskeltä ja lopusta.

Nyt kyse olisi myös sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

Hitler kuulee -tyyppinen sosiaalisen median mellakointi on tietysti sukupolvikokemus ja omintakeinen barrikadi.

Sen viesti ei välttämättä avautuisi kaikille – onhan nykyeduskunnan keski-ikä 50 vuotta – mutta onnistuisi vähintäänkin tuottamaan absurdin vaikutelman opintotukikeskustelusta.

Siitä on opiskelijankin mielestä kyse: opintotuki-Absurdistanin mahdollisesta synnystä.

Mene suurmielenosoitukseen 20.3. Senaatintorille.

Nouse barrikadeille.

Tee Hitler kuulee opintotukiuudistuksesta -video.

LAURA MYLLYMÄKI

tyl-paatoimittaja@utu.fi