Pääkirjoitus
05.11.2014

Ilmastohuijaus

Teksti:
Lauri Hannus

Tyhmyyttä tunnetusti mahtuu maailmaan, mutta tovi sitten kuulin niin typerän väitteen, että aidosti toivon sen olleen trollausta. Eräs tokaisi, että ilmastonmuutoksesta puhuminen on vain vasemmistolaista kapitalismin vastustamista – poliittista, tieteeseen perustumatonta toimintaa.  

Väite on armottoman helppo kumota, vaikka kaikki kasaantuva tieteellinen todistusaineisto unohdettaisiin ja keskityttäisiin vain keskustelupalstojen käyttövoimaan: mielipiteisiin. Miljoonat oikeistolaiset ihmiset jakavat vasemmistolaisten, vihreiden sekä muihin viiteryhmiin kuuluvien lajitoveriensa huolen ihmisen toiminnan kiihdyttämästä ilmastonmuutoksesta ja siihen kytkeytyvistä ympäristötuhoista.

Todellinen ilmastohuijaus lähteekin trollaajan näppäimistöltä. Tässä huijauksessa ilmastonmuutosta halutaan tarkastella ideologisena kantana, jota voi vastustaa samalla tavalla kuin korkeaa alkoholiverotusta, subjektiivista päivähoito-oikeutta tai vasemmanpuoleista liikennettä. 

Ilmastonmuutos ei kuitenkaan ole näiden asioiden kaltainen poliittinen pelinappula. Ympäristön elinkelpoisuus on koko ihmiskunnan kohtalonkysymys, ei sen enempää tai vähempää. Tämä kysymys sitoo yhteen myös toisiaan syvästi inhoavat otukset. Tai ainakin sen kaiken järjen mukaan pitäisi niin tehdä. 

Terve kriittisyys on tiedon edessä aina paikallaan, mutta "ihmisen toiminta ei vaikuta mihinkään" -tyyliset kyyniset heitot kertovat aikuiselle kuuluvan vastuuntunnon välttelystä. Moinen kyvyttömyys nähdä itseään mahdollisena ongelmien aiheuttajana on syvästi huolestuttava luonteenpiirre. Toisaalta täytyy muistaa, että joidenkin ihmisten nahistelunhalua on mahdotonta aliarvioida. 

Kukaan ei varsinaisesti hyödy ilmastonmuutoksesta, ellei sitten puhuta öljy-yhtiöistä ja fossiilisilla polttoaineilla porskuttavasta kulutusrumbasta. 

Meillä kaikilla olisi eittämättä paremmat bileet, mikäli ilmastosta ja ympäristön tilasta ei tarvitsisi välittää. Voisi painaa katumaasturin kaasun pohjaan, mutustella paistia lomalennolla täysin rinnoin. Toki lajistokato, eläinten kehnot oikeudet ja ehtyvät luonnonvarat vaivaisivat silti. Mutta ehkä niitä mietittäisiin sitten, kun juhlat ovat ohi.

Mikäli moderni, tiedepohjainen markkinatalous on sitä, mitä sen yleensä väitetään olevan – luovaa ideoiden kilpailua vapailla markkinoilla – se kyllä selviää ilmastohaasteista ja ympäristörajoituksista, jopa innostuu niistä. Tiedätte kuvion: LED-valo on aika lailla parempi kapistus kuin kaasulamppu. 

Häviäjän paikalla on vain holtittomaan resurssien tuhlaukseen nojaava osuus: vanhentunut toimintatapa.

tyl-paatoimittaja@utu.fi