Pääkirjoitus
13.12.2012

Intuitiivis-rationaalista joulua!

"Excel pelastaa äidin joulustressiltä", otsikoi sunnuntain Helsingin Sanomat 9.12. Koti-osiossaan.

"Joulupöydästä ei unohdu mikään, kun tietokone muistaa sinapit, sillit ja pöytäliinan silitykset", jatkettiin ingressissä.

Niinpä. Joulu, ilon juhla, onkin selviytymistä. Jokainen tarvitsee check listinsa ja mind mapinsa sukkelasti sujuvan joulun takeeksi.

"Osta vähemmän, stressaa vähemmän" -kehotus ei lopulta tavoita kovinkaan suurta osaa joulunviettäjistä. Taloustutkimuksen teettämän joulututkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät rahaa jouluun keskimäärin lähes 400 euroa.

Joulun haltuunotossa ei ole mitään uutta. Hallitsemmehan muutakin ympäristöämme monin tavoin jatkuvasti. Tuhlaamme luonnonvaroja, kellotamme menojamme ja haluamme ymmärtää erilaisia toimintamekanismeja ja lainalaisuuksia.

Tiedettä ja tieteellistä ajattelua pidetään rationaalisen toiminnan malliesimerkkeinä. Järki menee tunteiden ja vaistojen edelle, kuten tieteentekemisen eetokseen kuuluu.

Jouluna rationaalisesta suorittamisesta syntyy kuitenkin mutaatioita: excelinsä huolella laativa on usein kontrollin menettämistä stressaava perheriitelijä. Hullunkurisinta on, ettei ihminen rationaalisesta perusvireestään huolimatta aina ota kokemuksistaan opiksi.

Siispä joulukriisit vol. 568, täältä tullaan taas!

Tässä Tylkkärissä intuitiotutkija Asta Raami toteaa, että esimerkiksi ammatinvalinnassa kannattaa kuunnella intuitiotaan eli sitä, joka nousee mieleen ensin ja jota rationaalinen vasta seuraa perästä (s.18).

Hän puhuu intuitiivisesta älykkyydestä, joka yhdistää rationaalisen ja intuitiivisen ajattelun. Olennaista on, että intuitio voi parhaimmillaan antaa väläyksen ideasta tai ratkaisusta, jota voi rationaalisesti työstää eteenpäin.

Intuitiolle kannattaisi antaa mahdollisuus juuri jouluna. Samalla kun vaalimme tärkeitä perinteitä, voisimme antaa spontaanin tekemisen meiningin pulpahdella pintaan. Kontrollin menettäminen hetkeksi on ihan ok, jopa suotavaa.

Hetkinen! Poikkeuksen sääntöön tekee kuin tekeekin yksi ihmisryhmä: lapset.

Kenellä olikaan aina hauskaa jouluna?

LAURA MYLLYMÄKI

tyl-paatoimittaja@utu.fi