Pääkirjoitus
31.03.2011

Kenen tahansa saappaissa

Tänä keväänä Suomessa on käyty kiivasta taistoa siitä, kuka on suurin uhri. Yhteiskunnan huono-osaisiin ovat lukeutuneet perinteisten työttömien ja yksinhuoltajien lisäksi kaikki muutkin, jotka jaksavat pitää meteliä itsestään.

Itsensä näkeminen uhrina on tietenkin ovelaa: se oikeuttaa itsekkyyden. Yhteiskunnan sorretun ei voi odottaa äänestävän omaa etuaan vastaan. Vaikka sille olisi tarvetta.

Siksi varmaan muiden asemasta huolta kantavat "hyysääjät" ja "jeesustelijat" herättävät niin tavatonta vihaa. Omaa etuaan vastaan äänestäminen kun on sen tunnustamista, että itse on etuoikeutettu.

Demokratiassa on se vika, ettei kukaan uskalla ehdottaa päätöksiä vastoin suurten ja äänekkäiden ryhmien etuja. Ei ainakaan niiden, jotka äänestävät ahkerasti. Siksi esimerkiksi hyvinvoivien ja keskiluokkaisten suurten ikäluokkien äänen kuuluminen on näissäkin vaaleissa taattu.

Huojentava ratkaisu on tietysti uskoa, että oma etu on aina myös muiden etu. Mutta onko se, pitkällä tähtäimellä ja globaalissa mittakaavassa?

Opiskelijan etu ei ole pelkästään kyllin suuri kuukausittainen tulonsiirto, joka mahdollistaa opiskelun. Hänen etunsa on myös tasa-arvoinen yhteiskunta, vakaa talous, rauhallinen maailma ja elinkelpoinen luonto.

Yhdysvaltalainen filosofi John Rawls esitteli 1970-luvulla ilmestyneessä teoksessaan ajatuksen tietämättömyyden verhosta.

Rawlsin ajatus on, että ihmisten pitää sopia yhteiskuntansa pelisäännöistä kuvitellen, etteivät he tiedä kenen saappaisiin itse päätyvät.

Kun kenestä tahansa saattaa tulla pankkiirin kultalusikka suussa syntynyt tytär, pyykkärin avioton poika tai etnisen vähemmistön edustaja, on yhteisön jäsenillä jaettu intressi muovata lait kaikkien kannalta mahdollisimman siedettäviksi.

Joskus omaa etuaan vastaan äänestäminen on pitkällä tähtäimellä myös oman edun mukaisesti äänestämistä. Se, millä käytännön keinoilla kaikkien yhteiskunnan jäsenten hyvinvointi pystyttäisiin turvaamaan, onkin sitten toinen juttu.

ANNA-ELINA MATILAINEN

tyl-paatoimittaja@utu.fi?