Pääkirjoitus
25.09.2009

Kirjastoa ei saa lakkauttaa

TYYn kirjaston asemasta on puhuttu edustajistossa vuosikausia. Vuonna 1985 kirjasto jo kerran lakkautettiinkin, mutta päätös peruttiin heti seuraavan vuoden alussa. Nyt kirjasto on jälleen puheena, kun TYYn edustajiston asettama kirjastoselvitystyöryhmä jätti raporttinsa. Tutkinnonuudistuksen myötä valmistuneen noin 2000 jäsenen lähteminen TYYstä aiheutti loven budjettiin ja edustajisto ryhtyi etsimään säästökeinoja. TYYn kirjasto nousi näistä suurimpana yksittäisenä kohteena esiin.

Päätös lakkauttaa kirjasto tuntuisi hätiköinniltä. TYYllä on takanaan monia menestyksekkäitä vuosia ja ylioppilaskuntamme rahoitus on kohdallaan, rahat vain odottavat uutta nostetta sijoitustileillä. Yhdistyminen Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan kanssa vuoden vaihteessa nostaa TYYn jäsenten määrän lähelle viimevuotista, jolloin taloustilanne jälleen paranee.

TYYn kirjaston ylläpitäminen maksaa vuosittain reilut 45000 euroa. Tämä tarkoittaa, että kirjasto maksaa vuodessa reilut 3 euroa opiskelijaa kohden. Kyse ei ole mistään järin suuresta summasta.

On kysyttävä minkä arvoinen TYYn kirjasto todella on, ja minkä arvoinen se on TYYn jäsenille. Kirjasto on yksi TYYn näkyvimpiä jäsenpalveluita. Lakkauttamisen sijaan kirjastoselvitystyöryhmän raportissa esitellään erilaisia kehittämisvisioita, joihin huomio olisi kiinnitettävä

Maamme vanhimpana ja tällä hetkellä ainoana ylioppilaskunnan kirjastona TYYn kirjasto täytti viime vuonna 80 vuotta ja on toivottavaa, että 19 vuoden kuluttua se täyttää sata vuotta.

Teksti: Jani Sipilä