Pääkirjoitus
24.02.2014

Kultamitali joutilaisuudesta

Unohtakaa zumba, vesijuoksu ja formula. Maamme suosituin urheilulaji on mökkeily.

Jaa miten niin urheilulaji? No, tarkkaan ottaen kyse on kokonaisesta lajikimarasta: erään sortin olympialaisista.

Peruskunto rakennetaan halonhakkuun, saunaveden kantamisen ja makkarankärvennyksen triathlonilla. Hieman edistyneempien lempilajeja ovat kumiveneen täyttö, katiskan puhdistus ruosteesta ynnä rivojen pelikorttien piilottaminen enon kalastuspakkiin. Sekä tietysti kekkostyylinen sankarisaunominen.

Mökillä vietetty aika painottuu kesään. Suvi-ihminen on olemisen äärellä, taustakankaanaan idealisoitu elämisen maisema. Mökillä larpataan metsästäjä-keräilijää ja yritetään unohtaa bonuskortit ja työsähköpostin tietoturvapäivitykset. Saa olla viikkoja väkensä parissa tai yksin, omana pappinaan tai shamaaninaan.

Voisi kysyä, miksi lehtemme kirjoittaa mökkeilystä nyt. Onko toimituksen kalenteri sekaisin, eikö tämä ole ilmiselvä kesäaihe? No ei. Mökkeilyyn kuuluva vetäytyminen kun on koko vuoden ilmiö. Jos et usko, niin laske some-virrastasi kaikki joogaretriitti- ja paastopäivitykset.

Mökkeily on ammoisen elämänmenon kanssa flirttailua, mutta myös yläluokkaisen huvilaelämän keskiluokkainen versio. Tässä sovituksessa autuas toimettomuus on korvattu protestanttisella huhkinalla, joka virvoittaa sielua ja toisaalta myös suojelee sitä joutenolon synniltä.

Meneekö mökkeily pilalle kaikesta hyörinästä? Vai onko normaalista arjesta poikkeava tekeminen juuri koko homman juju? Joel Haapamäki ja Susanne Salmi kertovat havaintonsa sivuilla 16-20. Jutusta käy ilmi, miten mökkeilyn hauskuus rakentuu pienistä vastoinkäymisistä. Talvi onkin aivan loistavaa mökkisesonkia. Paon elementtikin on paljon tehokkaampi: muita ei juuri näy.

Paikalleen pysähtyminen on yksi vaikeimmista asioista toimintansa kautta itseään hahmottavalle solukasaumalle. Toimimattomuuskin täytyy äkätä toiminnan kautta.

Mökillä olo on tyhjyyden kokemuksen ympärille rakennettua touhukkuutta. Ja sellaisenaan sangen toimivaa. Oli sitten kesä, talvi tai se hallitsevin vuodenaika: näistä jommankumman odotus.

Lauri Hannus

tyl-paatoimittaja@utu.fi