Toimitukselta
26.10.2015

Luova ajattelu on kansalaisvelvollisuus

Teksti:
Jouko Luhtala

Saitko ajatuksen, joka poikkeaa valtavirrasta? Se on suuressa osassa tätä palloa ihan helvetin vaarallista.

Lukemattomille ihmisille viisain teko on lopettaa toisinajattelu.

Kaikki eivät lopeta. He puhuvat, he kirjoittavat, heistä napataan profiilikuvia The New York Timesiin. Monet heistä vangitaan tai tapetaan, virallisesti tai epävirallisesti valtiovallan toimesta, turvallisuuden nimissä.

Suomeen tunnetusti mahtuu kerrallaan jotakuinkin yksi totuus, oli kyse sitten taiteesta, politiikasta tai urheilusta. Se on sääli. Se on laiskuutta.

Mitä sananvapauteen tulee, olen mielelläni naiivi. Siedän mieluummin vihapuheen kaltaisia lieveilmiöitä kuin kavennan mielipiteenvapautta. Soldiers of Odinin “katupartiolaisten” pitää saada lausua höpöhöpönsä ääneen.

Oli laatikkosi tai kuplasi miten suvaitseva ja omaan makuusi sisustettu tahansa, täytyy sen ulkopuolista ajattelua sietää niin kauan kuin ihmisoikeuksia ei rikota.

Eräs kaverini jaksaa päivästä toiseen älyllisesti ja asiapohjaisesti argumentoida rasisteja vastaan somessa. En ymmärrä mistä hän löytää energiaa siihen. En jaksa uskoa, että hän koskaan voittaa. Mutta toivon, että hän ei lopeta.

“Et sä voi oikeesti olla tota mieltä” -mantran hokeminen viherpiipertäjälle tai rasistille on askel kohti systeemiä, jossa ne “tota mieltä” olevat leimataan ”meidän” yhteiskunnan vihollisiksi. Ja siitä leimasimesta ei muste lopu.

Suomessa saa ajatella vapaasti. Tätä ainutlaatuista etuoikeutta soisi käytettävän ihan joka päivä. Se on suorastaan kansalaisvelvollisuus.

Kun opetuksesta, tutkimuksesta ja taiteista säästetään, vaikeutetaan luovaa ajattelua. Se on, hyvä hallitus, ihmisresurssien tuhlausta ja paljon vaaditun talouskasvun kampitusta. Luova ajattelu, mielipiteenvapaus ja innovatiivisuus ovat toistensa parhaat kaverit.

Vapaus olla julkisesti jonkun mielestä väärässä ei ole mikään universaali vakio. Se on hauras ja harvoille suotu traditio, jota puolustetaan tehokkaimmin kaikenlaista ajattelua ja keskustelua ylläpitämällä.

Kuten eräs minua useammin luovasti ajatellut sanoi: vapaus on jotain, joka kuolee, jos sitä ei käytä.