Pääkirjoitus
16.01.2009

Maistereita on jo liikaa

Viime vuonna tutkinnonuudistuksen siirtymävaiheen umpeutuessa valmistui lähes 8000 "ylimääräistä" maisteria ja nyt pohditaankin, mitä maistereille pitäisi tehdä. Akavan työvoimapoliittisen esimiehen Heikki Taulun mukaan "valmistumispiikki tuli huonoimpaan mahdolliseen aikaan." (Helsingin Sanomat 11.1.2009). Taulu viittaa talouden taantumaan ja työpaikkojen vähenemiseen.

Taantuma ei kestä ikuisesti, mutta maistereita on silti liikaa. Vastavalmistuneista työttömiä oli marraskuussa 2008 reilut 1200. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli noin 600. Opetusministeriön tavoitteissa uusia ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita opiskelijoita ilmaantuisi työmarkkinoille vuosittain 14500 henkilöä. Tavoite vuosille 2010–2012 on 14900 henkilöä.
Vaikka tavoite nouseekin maltillisesti, se ei vaikuta harkitulta. Ensinnäkin viime vuonna valmistuneet ylimääräiset maisterit eivät mihinkään katukuvasta katoa. Opetusministeriön pitäisi laskea tavoitteitaan siten, että viime vuoden valmistumispiikki saataisiin normalisoitua. Toiseksi on huomioitava myös ikäluokkien pienentyminen. Vuodesta 1990 vuoteen 2005 ikäluokkien koko on pienentynyt lähes 10000 henkilöllä.
Tällä hetkellä opetusministeriön tavoitteena on näköjään korkeakouluttaa yhä suurempi ja suurempi osa nuorista. Tälläinen kehitys johtaa lopulta maisteritutkinnon totaaliseen inflaatioon. Oikeastaan näinhän on monilla aloilla jo käymässäkin, kun työtä hakiessa työkokemus menee tutkintojen edelle. Tämän ovat huomanneet myös opiskelijat, joilla on suuret paineet hankkia työkokemusta opintojensa ohella.

Tulevaisuudessa tilanne voisi olla toisin. Opetusministeriön tutkinnonuudistuksen kulmakivi on suomalaisen korkeakoulujärjestelmän muuttaminen kaksiportaiseksi. Ihannetilanteessa opiskelija voisi esimerkiksi kouluttautua kandiksi, mennä muutamaksi vuodeksi työelämään ja vasta sitten suorittaa maisterintutkinnon. Valitettavasti tämä taitaa olla utopiaa. Kun maisteritkaan eivät tahdo löytää töitä, miten kandi sitten löytäisi.
Suomessa porrastettu tutkinto ei toimi, kun käytössä on liukuportaat, jotka vievät opiskelijan suoraan ylös saakka. Portaiden yläpäässä sitten odottaakin raaka kilpailu oman alan työtehtävistä tuhansien muiden maistereiden kanssa.

Jani Sipilä
Turun ylioppilaslehti 1/2009 (16.1.)