Pääkirjoitus
14.11.2012

Nyt saa jakaa vaginapisteitä

90-vuotias TYY on nähnyt paljon. Jokainen vuosikymmen on muokannut opiskelijaliikettä samalla, kun opiskelijat ovat tehneet historiaa. Vaikka nyky-ylioppilasta syytetään aika ajoin opportunismista, ei hän historiaton ole. Siitä pitävät huolen asemansa vakiinnuttaneet ylioppilasliikkeen perinteet.

Vai mitä esimerkiksi olisi vappu ilman Taidemuseonmäkeä ja lakitusta? Siis onnea, ikinuori TYY!

Ylioppilaskunnan hallituksesta muihin tehtäviin siirtynyt Salla Mistola kirjoitti taannoin TYYn blogissa yhdenvertaisuudesta. Mistola kiinnitti huomiota siihen, että vaikka TYYn eri toimielimissä on enemmän miehiä kuin naisia, ei ylioppilaskunnassa aina pidetä tätä ongelmana. Monet näkevät, että nuorekas ylioppilaskunta kyllä osaa tehdä henkilövalintansa yhdenvertaisuuden ja pätevyyden välillä oikein tasapainoillen.

Lokakuun kokouksessaan ylioppilaskunnan edustajisto ei hyväksynyt sääntömuutosesitystä, jossa esitettiin hallituksen ja taloustoimikunnan kokoonpanon uusimista siten, että kolme jäsentä olisi koetulta sukupuolelta naisia ja kolme miehiä sekä varapuheenjohtaja muuta sukupuolta kuin puheenjohtaja.

Niin kuin edustajiston kokouksessa huomattiin, huolet hakijoiden pätevyydestä nousevat keskusteluun aina, kun puhutaan paikkojen täydentämisestä sukupuoliperustein.

Kuinka paljon tulisi jakaa vagina- ja penispisteitä substanssiosaamisen kustannuksella?

1960-luvun lopussa ylioppilasliikkeen maailmanlaajuinen iskulause jalostui muotoon students as pioneer citizens. Ylioppilas oli edelläkävijä. Yli viisi vuosikymmentä myöhemmin ajatukselle löytyisi käyttöä. Mitä opiskelija edellä, sitä muu yhteiskunta perässä. Jo noin kymmenen vuoden kuluttua tänä päivänä Turku-salin penkkejä kuluttavat nimittäin lienevät siirtyneen eteenpäin aina Arkadianmäen kabinetteja myöten.

Tilastollisesti esitettynä 63,8 prosenttia tänä vuonna Turun yliopistoon hyväksytyistä oli naisia. Vaikka yliopistojen naisistuminen on jo itsessään tätä kirjoitusta laajemman keskustelun aihe, henkilövalintoja tekeville se on yhtä kaikki hyvä uutinen.

Vaginalliset ovat täällä suorittaakseen akateemisen loppututkinnon. Pätevien ihmisten löytäminen ei ehkä koskaan tule tämän helpommaksi.

LAURA MYLLYMÄKI

tyl-paatoimittaja@utu.fi