Pääkirjoitus
20.09.2012

Olkaa hyvät ja pahoittakaa mielenne

Viime viikkoina presidentin ja kulttuuriministerin toimet ovat saaneet suomalaiset harmistumaan. Molempien tekemiset ja tekemättä jättämiset ovat tuottaneet milloin kenellekin mielipahaa. Luettavissa rivien välistä on tuttu jakolinja korkean ja matalan kulttuurin sekä oikeiston ja vasemmiston välillä. Eikä niin vähääkään.

Pahiten medialukutaitoisen sukupolven silmissä itsensä tuntuu nolanneen MTV3:n verkkouutistoimitus, joka alun perin uutisoi Paavo ei ollut täälläkään -Facebook-yhteisön olevan Arhinmäkeä pilkkaava sivusto. Myöhemmin jutun sisältöä tarkistettiin ja muokattiin "lukijakeskustelun vuoksi". Presidentti Niinistö sen sijaan on arvostelijoidensa mielestä sortunut oikeistolaiseen sanahelinään Ihan tavallisia asioita -kampanjallaan, jolla ei ole mitään tekemistä todellisten yhteiskuntarakenteiden kanssa.

Molemmissa tapauksissa on kyse käsitteiden määrittelystä ja merkitysten valtaamisesta. Kaikki haluavat osansa kulttuurista ja syrjäytymisestä.

Jos saivartelemme hieman, sanan kulttuuri etymologia juontaa juurensa latinan culturaan, joka tarkoittaa viljelyä. Tällä logiikalla Arhinmäen olisi suotavaa ottaa osaa sadonkorjuujuhliin. Varsinkin kunnallisvaalien alla kulttuurin määritelmä on polttava kysymys, sillä usein sen katsotaan olevan jotain, mikä nyt ainakin on vanhuksilta ja lapsilta pois. Kulttuurin määritelmästä riidellään, koska samalla käsitettä arvotetaan. Tämä arvottaminen näkyy riisutuimmillaan jaettuna rahamääränä.

Ja kukapa ei haluaisi käyttää puheenvuoroja syrjäytymisen ehkäisemisen puolesta? Yllätyksenä ei myöskään liene tullut se, että oikeistolla ja vasemmistolla on perinteisestikin ollut omat, keskenään erilaiset sosiaalipoliittiset troppinsa hyvinvoinnin saavuttamiseen. Kuriositeettina mainittakoon, kuten Lotta Aarikka huomauttaa (s. 8), että syrjäytyminen on lisääntynyt viime vuosina vain vähän.

Ja vaikka Paavo ei ollut siellä, me olimme. Nimittäin Turun yliopiston jenkkifutisjoukkue UTU Damersin treeneissä.

Eikä tässä vielä kaikki. Ajattelimme, että koska Tylkkärikin on keskustelunherättäjä, tekisimme kulttuuriteon.

Joten olkaa hyvät, mielensäpahoittamisenkin uhalla: urheilua tarjolla tämän lehden kulttuurisivuilla 14-15.

LAURA MYLLYMÄKI

tyl-paatoimittaja@utu.fi