Pääkirjoitus
30.09.2010

Opiskelijoiden Turku

TÄMÄ ON Turun ylioppilaslehden kaupunkinumero. Tavallisen ständijakelun lisäksi lehteä jaetaan kaupunkilaisille toreilla, kaduilla ja kauppakeskuksissa.

Tänä vuonna ylioppilaat ovat pitäneet meteliä itsestään vaatiessaan koulutuksen säilyttämistä maksuttomana ja opintorahan sitomista indeksiin. Vappuna ja itsenäisyyspäivänä kaupunkikuvassa näkyvät valkolakkien kulkueet. Syksyisin opiskelijoiden letkat ovat usein sonnustautuneet epämuodollisemmin jätesäkkeihin ja sukkahousuihin.

Tylkkärin kaupunkinumero on vielä yksi mahdollisuus kurkistaa opiskelijoiden arkeen.

TURUSSA ON lähes 37 000 korkeakouluopiskelijaa. Pelkästään Turun yliopiston opiskelijamäärä nousi tämän vuoden alussa lähes 21 000 opiskelijaan, kun kauppakorkeakoululaiset alettiin laskea mukaan. Ammattikorkeakoululaisia on 9000, Åbo Akademissa opiskelee 7000 nuorta.

Lähes joka viides vastaantulija on siis korkeakouluopiskelija.

Joukkoon mahtuu nuoria ja vanhoja, sinkkuja ja perheellisiä. Osa opiskelijoista on vasta nostanut takamuksensa koulun penkistä, toiset ovat olleet jo pitkään työelämässä ja suorittavat toista tai kolmatta tutkintoaan.

Opiskelu on keskeinen syy muuttaa Turkuun. Vuonna 2007 Turkuun muutti muualta Suomesta ja ulkomailta 11 122 henkilöä. Heistä 2441 oli opiskelijoita.

KAIKKI TURUN yliopiston opiskelijat kuuluvat ylioppilaskuntaan automaattisesti (tai väkisin – pakkojäsenyys on ylioppilaspolitiikassa yhtä poliittinen termi kuin pakkoruotsikielikeskustelussa). Tämä lehti puolestaan on ylioppilaskunnan kustantama.

Koska opiskelijat ovat suuri ja hajanainen joukko, Tylkkärikään ei voi luvata puhuvansa jokaisen opiskelijan suulla. Lehti voi kuitenkin tarjota mahdollisuuden keskustelulle, jossa toivottavasti puhutaan mahdollisimman monella eri äänellä.

Jos haluat sanoa opiskelijoille jotakin, kirjoita meille mielipidekirjoitus. Jos olet opiskelija, etkä tunne lehteä omaksesi, kerro meille, millaisen lehden haluaisit.

Anna palautetta. Palautteen antajien kesken arvotaan Kinokoplan sarjakortteja ja kirjoja ja palautteita julkaistaan Tylkkärissä.

ANNA-ELINA MATILAINEN