Pääkirjoitus
26.03.2009

Pääkirjoitus: Kannattaako äänestää?

Turun yliopiston "uuden" ylioppilaskunnan edustajistovaalit pidetään huhtikuun ensimmäisellä viikolla. TYYn toimistolla on jo veikkailtu vaalien voittajia ja häviäjiä sekä tietysti äänestysaktiivisuutta.
Äänestysaktiivisuus on ylioppilaskuntien edustajistovaaleissa ollut viime vuosikymmeninä hyvinkin alhainen.
Edellisissä edustajistovaaleissa käyttöön otettu sähköinen äänestys helpotti äänestämistä ja prosentti nousikin juuri 30:n hujakoille.

Vilkaisut menneiden vuosien Turun ylioppilaslehtiin vaikuttavat tässä valossa häkellyttäviltä. Numerossa 13 vuodelta 1973 Porvarintama patistaa opiskelijoita uurnille:
"35 % Ylioppilaskunnan jäsenistä katsoi viime vuonna äänestämisen tarpeettomaksi. Miksi? Niinkö vähän meitä todella kiinnostaa, mitä meidän nimissämme meidän rahoillamme tehdään? Kävitkö Sinä äänestämässä viime vuonna? Mene tänä vuonna."

Samassa lehdessä mielipidekirjoituksessa Tapani Katila kritisoi poliittisuuden vähentymistä korkeakoulupolitiikassa:
"Viime vuosina ylioppilaskuntien politisoituessa ovat irralliset sitoutumattomat ryhmät hävinneet kuvasta, mutta nyt kehitys näyttää TYYssä ottaneen pari askelta taaksepäin. Toivottavasti sitoutumattomien ilmestyminen ei ole merkki taantumuksellisen ja konservatiivisemman suuntauksen voimistumista turkulaisessa opiskelijaliikeessä."
Äänestysinto liittyy vahvasti ylioppilaskuntien poliittisuuteen. 1960- ja 1970-luku olivat ylioppilasliikkeiden ylipolitisoituneita vuosikymmeniä. Näiden vuosien jälkeen seurasi poliittinen krapula ja ylioppilaskunnat vetäytyivät omaan kuoreensa.
Nyt liikehdintä on jälleen alkanut, mutta ei ylioppilaskuntien vaan opiskelijaverkoston toimesta. Opiskelijaverkosto on kevään mittaan järjestänyt kaksi mielenosoitusta ja pyrkinyt suoraan vaikuttamiseen yliopistolakia vastustaessaan.

TYY osoitti varovaisuutensa suhteessa liikehdintään, kun se päätti olla kustantamatta bussikuljetusta jäsenilleen perjantaina 13. maaliskuuta opiskelijaverkoston järjestämään yliopistolain vastaiseen suurmielenosoitukseen Helsinkiin. Omituista sinänsä, sillä ymmärtääkseni myös enemmistö TYYn edustajistosta suhtautuu kriittisesti yliopistolakiin. Bussikuljetuksesta vastasi lopulta Vasemmistonuoret ja noin 40 TYYn jäsentä pääsi ilmaisemaan mielipiteensä tuhannen muun yliopistolaisen joukkoon.

Jani Sipilä

Turun ylioppilaslehti 6/2009 (27.3.)