Pääkirjoitus
12.03.2009

Pääkirjoitus: Välivuosi tekee hyvää

Kuten jo useana aiempanakin keväänä, nyt puhutaan siitä, miten abit saataisiin nopeammin yliopistoon. Muutama vuosi sitten tähän "ongelmaan" tartuttiin toden teolla ja, kuten myöhemmin ilmeni, lainvastaisesti. Silloin uusille abiturienteille haluttiin antaa korkeakoulujen pääsykokeissa lisäpisteitä. Tämän eduskunnan apulaisoikeusasiamies totesi syrjivän muita, ja siitä oli luovuttava.

Pääsykoekäytäntöjä pohditaan uusittaviksi jatkuvasti eikä sopivaa ratkaisua ole vielä löytynyt. Abiturienttien kohdalla reilua olisi, että pääsykoekirjat julkaistaisiin vasta ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Tämä taas ei ole reilua jo töihin ehtineen yliopistoon pyrkivän kannalta. Tällä hetkellä vain yksi asia on varmaa: pääsykoekäytäntöjä halutaan uudistaa niin, että tuore ylioppilas pääsisi heti yliopistoon.

Harvemmin julkisessa keskustelussa tuodaan esiin, että välivuosi tai kaksi voi olla opiskelijalle hyväksikin. Tavallisen tallaajan elämässä ei juuri taukoa opiskelusta ja työstä ole, kun jokaisen pitäisi olla hyvä ja tuottoisa kansalainen. Koulu aloitetaan seitsemänvuotiaana ja eläkkeelle päästään vasta vuosikymmenien kuluttua. Ihmisellä on täysin omaa aikaa vain eläkkeellä ja pienokaisena. Abeilla on ylioppilaskirjoitusten jälkeen mahdollisuus pitää edes pieni tauko tästä pitkästä putkesta ja vetäytyä pohtimaan, mitä oikeasti tulevaisuudessa haluaa tehdä. Onhan se aika paljon vaadittu, että jo lukiossa pitäisi tietää, mitä seuraavat 40 vuotta meinaa tehdä.

Itse olin "tauolla" kolmisen vuotta. Tämän tauon käytin tosin työntekoon, mutta sen aikana minulle vasta varsinaisesti selvisi, mitä halusin oikeasti opiskella. Jos olisin päässyt opiskelemaan niihin opinto-ohjelmiin, joihin tuona aikana hain, olisin joutunut myöhemmin vaihtamaan alaa.
Joillekin tauko abivuoden jälkeen tekee oikeasti hyvää ja siksi pääsykoekäytäntöjä uudistaessa olisi puhuttava muistakin kuin uusista ylioppilaista. Välivuosi ei ole häpeä, siitä voi opiskelijalle olla tulevaisuudessa arvaamatonta hyötyä.

Teksti: Jani Sipilä

Turun ylioppilaslehti 5/2009 (13.3.)