Pääkirjoitus
11.05.2009

Politiikkaako?

Kädessäsi on tämän lukuvuoden viimeinen Tylkkäri. Vuoteen on mahtunut kaikenlaista.
Tylkkäriä on sekä syytetty että kehuttu "poliittisuudesta", sitä on sanottu jopa kaikista ylioppilaslehdistä poliittisimmaksi. Jyväskylästä käsin turkulainen ylioppilaslehtemme sai jo lempinimenkin: Pikku-Voima.
Poliittisuuden sijaan puhuisin kuitenkin mieluummin yhteiskunnallisesta kantaaottavuudesta. Arkipuheessa poliittisuutta ja yhteiskunnallisuutta voidaan käyttää synonyymeina, mutta varsinaisesti poliittisuus tarkoittaisi jonkun tietyn poliittisen suunnan, puolueen tai ideologian kannattamista. Tätä Tylkkäri ei suinkaan tee.
Mielestäni tietty yhteiskunnallinen kantaaottavuus kuuluu kaikkiin lehtiin ja varsinkin ylioppilaslehtiin.
Ylioppilaslehtien pääasiallinen tehtävä on palvella ensisijaisia lukijoitaan, yliopisto-opiskelijoita: seurata opiskelija-, koulutus- ja tiedepolitiikkaa, mutta myös käsitellä ennakkoluulottomasti yhteis­kunnan muita osa-alueita. Ylioppilaslehtien ei tarvitse yrittää miellyttää kaikkia, ne saavat myös ärsyttää pyrkiessään virittämään keskustelua ja ajattelua.
Pitää myös muistaa, että lehden linja on aina eri asia kuin yksityisten ihmisten käsitys lehdestä. Pääasia kuitenkin on, että lukijoilla on jokin oletus lehdestä jo ennen kuin se ilmestyy.

"Poliittisuuden" ohella olemme täällä Tylkkärissä kuitenkin aika hyvin onnistuneet pitämään yllä monipuolisuutta ja kriittisyyttä, vaikuttaahan lehden sisältöön ja linjaan toimituksen ulkopuolelta noin 30 avustajaa. Heitä ilman Tylkkäri ei olisi sitä, mitä se nyt on.

Uusi lukuvuosi Tylkkärin osalta alkaa jälleen syyskuun puolivälissä. Varmaa on, että samansuuntaisesti jatketaan, mutta tietysti muutoksia on edessä, kun lehden toimitus päätoimittajaa lukuunottamatta vaihtuu. Kiitän Visaa ahkerasta ja hyvästä työstä Tylkkärin harjoittelijana. Siinä on toimittaja, jolla on näkemystä ja intoa. Larille erityiskiitos sujuvasta kynästä ja valvovasta silmästä. Ammattitaitoisen sivarimme "noinkin voi tehdä, mutta se ei ole kyllä sitten lehtijuttu" -tyyppiset huomiot ovat pelastaneet monta juttua tässäkin lehdessä.
Syksyllä jatketaan. Hyvää kesää kaikille, mitä ikinä sitten teettekin.
Teksti: Jani Sipilä

Turun ylioppilaslehti 9/2009 (8.5.)