Toimitukselta
20.04.2016

Rakkauden QR-koodi

Teksti:
Wilhelmiina Palonen

”Rakastavan suhteen avainhetki on siinä, kun kumppanit lähestyvät toisiaan. Pyytävät toiselta, mitä häneltä tarvitsevat ja toinen vastaa tähän. Rehellinen avoimuus ja haavoittuvuus vaativat rohkeutta ja riskin ottamista, mutta se kannattaa, sillä juuri tämä hetki on taian ja muutoksen hetki, jonka kautta voidaan saavuttaa hyvä läheisyys.”

Lainaus on Sue Johnsonilta, tunnekeskeisen parisuhdeterapian kehittäjältä. Tunnekeskeinen parisuhdeterapia on Väestöliiton mukaan tutkimusten perusteella tällä hetkellä toimivin tunnettu parisuhdeterapian muoto.

Ongelma on ehkä minussa, mutta en voi olla kiemurtelematta, kun luen taian ja muutoksen hetkestä.

Väestöliitolla on parisuhde-sivuillaan runsaasti erilaista sisältöä. Rautalanka on usein välttämätöntä. On vaarallista, jos ihminen ei tunnista esimerkiksi henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteessaan.

En ole ehkä ainut, joka kaipaa muuta kuin yli-ymmärtäväistä rakkauskieltä. Sivustolle on toivottu lisää materiaalia erityisesti miehille. Tänä vuonna järjestö julkaisikin nettikurssin Miesten rakkauskoulu. Parisuhdepuhe on käännetty esimerkiksi jääkiekko- ja mäkihyppyvertauksiksi ja summittaiseksi tekniikkapuheeksi. “Rakkauden QR-koodi” yltää jo käsitteenä hauskuuteen.

Odotukseni ovat tietenkin osin kohtuuttomia. Teksteihin on etsitty oletettuja pienimpiä yhteisiä muuttujia, koska niiden pitää toimia laajoilla ihmisryhmillä. Suuri osa materiaalista on varsin neutraalia esimerkiksi sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen suhteen, vaikka osassa kirjoituksista kulahtaneet mielikuvat tai stereotypiat toistuvatkin.

Valistuksella on aina epäkiitollinen tehtävä siinä, että viestin pitää mennä läpi. Tiedon ja viihteen yhdistäminen on vaikeaa ilman että toinen kärsii.

Ilokseni parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen yllätti kuitenkin Väestöliiton blogissa kirjavinkillä. Hän suositteli lukemaan Klaus Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjaa parisuhteen näkökulmasta. Raakaa ja paljasta tunnekuvausta taikahetkien sijaan? Kyllä kiitos, näitä lisää.

Kirjoittaja lintsasi yläkoulussa terveystiedon tunteja, mutta luki äidinkielen opettajan lainaaman erotiikan historian.