Pääkirjoitus
16.01.2013

Sairaskertomuksia?

Ylioppilaslehti uutisoi 14. tammikuuta, että joukko Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opettajia ja tutkijoita vaati opiskelijaa poistamaan blogikirjoituksen, jossa tämä kuvaili ruumiinavaustilannetta. Blogiteksti oli tiedekunnan dekaani Risto Renkosen mukaan vainajia loukkaava.

"Jos yhteisöstämme leviää kirjoituksia, jotka voivat vaikeuttaa tiedekunnan ruumiiden hankkimistoimintaa, niin pitäisikö tiedekunnan olla reagoimatta?" Renkonen kysyi Ylioppilaslehdessä.

Vaikka yliopisto julisti keskustelun yksityishenkilöiden välillä käydyksi, Renkosen kommentti tiivisti yhden nyky-yliopiston kriiseistä: Millaisena yliopisto näyttäytyy ulkopuolisen tarkastelijan silmin? Tai oikeastaan: Millaisena se haluaisi näyttäytyä?

Tätä mielikuvaa pyritään luonnollisesti kontrolloimaan. Oli kyse sitten ruumiiden tai ulkopuolisen rahoituksen hankkimisesta, mielikuvilla on väliä.

Kolikon toisella puolella puolestaan kimmeltävät avoimuuden ja viime kädessä sananvapauden ihanteet.

Toistaiseksi yliopisto on ollut julkinen tila. Kuka tahansa on voinut tulla seuraamaan massaluentoa, vaikka hänellä ei opinto-oikeutta olisi ollutkaan.

Toisaalta toimintaa julkisessa tilassa sääntelee tilan haltija. Turun yliopistossa sääntely on menneinä vuosina tarkoittanut esimerkiksi puoluepoliittisen kampanjoinnin rajoittamista yliopiston tiloissa.

Eräänlaisena sääntelyn muotona voi nähdä myös yliopiston intranetin, jonka kätköistä löytää erilaista sisältöä kuin julkisilta internet-sivuilta.

Sananvapauteen liittyy tietysti myös suhteellinen vastuu: jos sitä käytetään jonkun toisen oikeuksien loukkaamiseen, on tekoa arvioitava kriittisesti. Ruumiinavausta koskevassa blogikeskustelussa kyse on kuitenkin siitä, kuinka kaunistelemattoman kuvan olemme valmiita lääketieteen opiskelusta hyväksymään.

Paljon siteeratulla humboldtilaisella sivistysyliopistolla tarkoitetaan yliopistoa, jonka tehtävänä on sivistää ihmistä ja lisätä tämän itsetuntemusta tieteen avulla.

Nähtäväksi jää, missä määrin nyky-yliopisto suvaitsee lääketieteen opiskelijan reflektoivan kokemuksiaan ja tuntemuksiaan julkisuudessa.

LAURA MYLLYMÄKI

tyl-paatoimittaja@utu.fi