Pääkirjoitus
23.01.2010

Samassa veneessä

Sinua ja minua panetellaan. Me opiskelemme liian hitaasti ja vääriä asioita, emmekä edes maksa nauttimistamme opetuspalveluista. Me olemme lihavia ja huonoryhtisiä, emmekä ymmärrä aikuistua ajoissa ja lisääntyä kylliksi.

Etenkin meitä paheksutaan siitä, ettemme ole poliittisesti aktiivisia. Edelliset sukupolvet taistelivat meille itsenäisen valtion ja kolmikannan yliopiston hallintoon. Me olemme niin yltiöindividualisteja, ettei yhteiskuntapaatin kurssi tai vedenpitävyys kiinnosta meitä. Väitetään, että sinulla ja minulla ei ole yhteisiä tavoitteita.

Ja pah.

Todellisuudessa sinulla ja minulla on yhteisiä ongelmia ja siksi myös yhteisiä intressejä. Me elämme ja opiskelemme maailmassa, jossa korkeakoulutus ei enää takaa työpaikkaa, tiede valjastetaan palvelemaan yhteiskunnassa aivan uusia päämääriä ja päälle päätteeksi puoli palloa on vaarassa jäädä vedenpaisumuksen alle.

Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla Turun ylioppilaslehti päästi hätähuudon ilmaston lämpenemisen vuoksi. Kuten tästäkin lehdestä saamme lukea, kunnianhimoisilla tavoitteilla ladattu tapahtuma meni pahasti penkin alle. Tappiosta huolimatta työ kuitenkin jatkuu. Yksi asia nimittäin tiedetään. Meidän aikanamme päätetään planeettamme kohtalosta.

Tylkkäri ei tietenkään ole julistautumassa sukupolvensa ääneksi. Meitä on nyt, Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun yhdistyttyä, yhteensä 21000. Sen paremmin Tylkkäri kuin TYYkään ei pysty kokoamaan kaikkia opiskelijoita saman lipun alle. Eikä se ole tarkoituskaan. Sen sijaan Tylkkäri on toivottavasti tulevaisuudessa paikka, jossa voidaan käydä keskustelua siitä, mikä meitä yhdistää ja erottaa.

Planeetan kohtalonkysymysten lisäksi on paljon pieniä ja arkisia asioita, jotka yhdistävät turkulaisia opiskelijoita yli tiedekuntarajojen. Näkökulma on vähintään yhtä tärkeä kuin aihe.

Monelle voi olla yllätys, että Turun ylioppilaslehdellä on historia kolmen turkulaisen ylioppilaskunnan yhteisenä, kaksikielisenä opiskelijalehtenä. Kylterien liittyminen lehden lukijakuntaan on siis paluuta vanhaan.

Tämän numeron myötä käynnistyy Tylkkärin 80. vuosikerta. Omasta puolestani toivotan kauppakorkean opiskelijat lehden lukijoiksi ja toivottavasti myös tekijöiksi.

Yliopiston johdon suunnalta korviimme kantautui kaksi toivotusta uudelle vuodelle. Rehtori Keijo Virtanen kannusti jokaiselle yliopistoyhteisön jäsenelle lähettämässään viestissä joukkojaan kilpailukykyyn, kansainvälisyyteen ja menestykseen. Yliopiston hallitus peräänkuulutti ensimmäisessä kokouksessaan tiukkaa kulukuria.

Minä puolestani haluaisin toivottaa teille oppimisen iloa.

Anna-Elina Matilainen