Pääkirjoitus
24.04.2013

Syödä ja olla utelias

CIMOn ja Demos Helsingin tuoreen raportin mukaan opiskelijat muodostavat nyt uuden, uteliaan luokan.

Piilotettu osaaminen -raportti käsittelee kansainvälisen osaamisen roolia suomalaisessa työelämässä. Raportin mukaan uteliaisuus ei ole sidottu tiettyyn paikkaan, ikään tai sosioekonomiseen asemaan. Se on halua tehdä töitä globaalien kysymysten parissa.

Yhteistä uteliaan luokan muodostaville opiskelijoille on se, että he ovat kasvaneet kiinni verkkoon, missä he myös keskustelevat suurista kysymyksistä, kuten arabikeväästä ja finanssimarkkinoitten romahduksesta.

Samaan aikaan Turun ja Kööpenhaminan väliä sukkuloiva Alf Rehn, 41, puhuu oman mukavuusalueensa ulkopuolelle menemisestä. Sosiaalisen median presenssinsä haltuun ottanut Rehn on sekä nomadi että hybridi.

"Teen välillä syväakateemisia juttuja, jotka eivät kiinnosta yritysmaailmaa yhtään. Välillä taas teen muita juttuja, koska ne ovat mielestäni hauskoja", hän sanoo tämän Tylkkärin henkilökuvassa.

Rehn vaikuttaa olevan vähän kaikkea samaan aikaan: impulsiivinen ja harkitseva, dynaaminen menestyjä sekä perhekeskeinen isä. On helppo tulkita, että juuri hän kuuluu uteliaaseen luokkaan, yhtenä ensimmäisistä.

Samaan aikaan turkulaisista korkeakouluopiskelijoista neljännes ei osaa sanoa, onko oikealla alalla vai ei. YTHS:n yhteisöterveyden ylilääkäri Kristiina Kuntun mukaan korkeakoulujen opetushenkilökunnan tulisi enenevissä määrin ottaa vastuuta empijöistä. Hyvä opetus innostaa kiinnostumaan alasta.

Huomionarvoista CIMOn ja Demos Helsingin raportissa on, että nykytyöelämän ongelmien ratkaisu edellyttää valmiuksia, joita on syntynyt ikään kuin vaivihkaa internetin ansiosta. Tähän uteliaalta luokalta, eli opiskelijoilta, löytyy kapasiteettia. Paradoksaalista on, ettei utelias luokka vielä itse tunnista itseään.

Empijät voivat siis rauhoittua: vääriä päätöksiä on tänä päivänä miltei mahdoton tehdä. Opiskelussakin erilaiset kokemukset kannattaisi nähdä erilaisina elämänvaiheina, ei virheinä tai erheinä. Sitä paitsi uteliailla on taipumus kiinnostua monesta asiasta.

Tylkkäri painuu tämän numeron myötä kesätauolle. Vinkit opiskelulta rauhoittuville kuukausille kuuluvat: syö, nuku ja muista olla utelias.

LAURA MYLLYMÄKI

tyl-paatoimittaja@utu.fi