Pääkirjoitus
28.09.2011

Tiedettä kaduille, taidetta kampukselle

Pidät parhaillaan käsissäsi Turun ylioppilaslehden tuoretta kaupunkinumeroa. Tavanomaisen posti- ja ständijakelun lisäksi lehteä jaetaan kaupunkilaisille suoraan käteen toreilla, kaduilla ja kauppakeskuksissa.

TYL:n eli Tylkkärin kaupunkinumerot tarjoavat kaupunkilaisille mahdollisuuden kurkistaa turkulaisten opiskelijoiden elämään. Ylioppilaslehteä kustantaa ylioppilaskunta ja lehti tehdään kokonaan opiskelijavoimin.

Mieleenpainuvimpia opiskelijakulttuurin ilmestymiä Turun kaduilla ovat vapun kulkueet ja piknikit sekä syksyisin kadut valtaavat kastajaisporukat.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että Turussa joka kuudes vastaantulija on korkeakouluopiskelija. Joka viidennen kaupunkiin muuttavan tulosyy on opintojen aloittaminen.

Kuluvana kulttuuripääkaupunkivuonna opiskelijakulttuuria ja yliopistoa on tehty erilaisin poikkitieteellisin ja -taiteellisin tempauksin kaikille kaupunkilaisille tutuksi. Samaan aikaan kulttuuri ja taide ovat rantautuneet myös kampukselle.

Tässä lehdessä kerromme, kuinka kehitysyhteistyön tavoitteita voi edistää taiteen keinoin, millaisia kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyviä opinnäytetöitä yliopistolla valmistellaan ja kuinka tutkijat jalkautuvat kaupunkilaisten keskuuteen kulttuuripääkaupunkivuoden osana toteutettavassa Blackmarket-tapahtumassa.

"Hyödyllisen tiedon ja epätiedon musta pörssistä" kuka tahansa turkulainen voi vuokrata huokeaan euron hintaan keskustelukumppanikseen ennalta määrättyyn keskustelunaiheeseen perehtyneen akateemisen asiantuntijan.

Valitettavasti Tylkkärillä on kerrottavanaan myös opiskelijakulttuurin kannalta surullisia uutisia.

Ylioppilastalot näyttävät hiljenevän vääjäämättä. TVO joutui puolitoista vuotta sitten muuttamaan Ylioppilastalojen remontin tieltä uusiin tiloihin. Nyt vaikuttaa siltä, ettei myöskään toinen osakuntaravintola, S-Osis pysty palaamaan tiloihinsa korjaustöiden jälkeen.

ANNA-ELINAMATILAINEN

tyl-paatoimittaja@utu.fi