Pääkirjoitus
03.03.2011

Tuleeko viinanjuonnista krapula?

Aiemmin suoritettujen opintojen hyväksi lukeminen osaksi korkeakoulututkintoa nopeuttaa opiskelijan valmistumista.

Tämän todistamiseksi Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otuksen täytyi tehdä kyselytutkimus 3380 yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijalle.

Älkää nyt. Ihanko todella 40 metrin viivalta sadan metrin juoksun aloittava urheilija on oikealta lähtöviivalta lähtenyttä ennen maalissa?

Otuksen tutkijakaan ei väitä tuloksen suoranaisesti yllättäneen.

Mielenkiintoista tietenkin olisi, jos edeltävien opintojen hyväksi lukeminen saisi opiskelijan tomertumaan niin, että hän suorittaisi loputkin lukunsa keskivertojamppaa selvästi reippaammin. Sellaista tutkimuksesta ei kuitenkaan käy ilmi.

Todellinen uutinen tutkimuksessa on, että vastaajista viisi prosenttia kokee opintojen hyväksi lukemisen pitkittäneen opintojaan. Ilmeisesti pettymys prosessin hankaluuteen tai laihoihin pistesaaliisiin on saanut jotkut poloiset lyömään hanskat tiskiin kokonaan.

Opiskelijaliike tuuttaa muiden etujärjestöjen tavoin julkisuuteen tutkimuksia, joiden tulokset tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Tavoitteena on saada omalle agendalle näkyvyyttä.

Tulos on osa AHOT-tutkimusta. Kirjaimet ovat lyhenne aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisesta. Voimalla lobattu tutkimustulos opintoajoista oli tietenkin vain pieni siivu tutkimusta. Eikä koko tutkimuskaan ollut niin älytön kuin mediatiedotteesta olisi voinut päätellä.

Aiemman osaamisen tunnustamisesta käydyssä keskustelussa tiivistyy – jälleen kerran – keskustelu yliopistojen tehtävästä. Edeltävien opintojen tunnustamiseen on yliopistolla suhtauduttu pitkään nihkeästi. Vaatimukset opintoaikojen lyhentämisestä ovat kuitenkin luoneet paineita suunnanmuutokseen.

Tavoitteena on, että opetussuunnitelmat perustuvat osaamisen kartuttamiseen, eivät suoritusmerkintöjen haalimiseen. Onhan turhaa istua kurssilla, jonka sisällön jo hallitsee. Toisaalta toisena ääripäänä on pelko oppisopimuksella maisteriksi -tyylisestä yliopistosta, joka toimisi vain tutkinnonantotoimistona.

AHOT-tutkimuksen tulos tuntuu naurettavan itsestään selvältä. Mutta oliko se?

Päinvastainen tuloshan olisi ollut riemastuttava. "Joo, sain 50 pojoa tililleni, mutta ei se nopeuta valmistumistani, sillä silkasta tiedonjanosta suoritan kaikki kurssit silti uudelleen", toteaisi ideaaliopiskelija.

Ai niin, Otukselta voi hakea apurahoja omiinkin tutkimuksiin.

ANNA-ELINA MATILAINEN

tyl-paatoimittaja@utu.fi