Pääkirjoitus
26.10.2015

Tuottamattomat tuijottajat

Teksti:
Sampo Rouhiainen

Tässä numerossa tuijotellaan aika paljon ruutuja.

Märkä-Simo snäpchättää pukukopissa, pienten lasten vanhemmat eivät puhu pienokaisilleen tarpeeksi tablettiensa takaa ja Veijo Hietala – hän se vasta telkkaria tuijottaakin.  

No mitäpä sitä taivastelemaan, kukin käyttäköön vapaa-aikansa haluamallaan tavalla. Kauhean mukavaa tietysti olisi, jos ihmiset eivät tuijottaisi niin paljon. Tiettyjen kavereiden seurassa viihtyisi paremmin. Festareilla näkisi paremmin lavalle, kun edessä ei olisi niin montaa selfie-keppiä.

Jos katsoo kolme tuntia päivässä televisiota – ja näinhän keskivertosuomalainen tekee – se ei voi olla vaikuttamatta arkeen hyvinkin monella tapaa. Ruutuajasta höylääminen säästäisi hyvien veronmaksajien rahoja, kun heikkenevä näkö ja niskajumit eivät rokottaisi kansantaloutemme resiinanpumppaajien työkykyä.

Ironista kyllä, termi ”hyvä veronmaksaja” viittaa lähinnä paikallaan istuviin ihmisiin. Sen lanseerasi pari vuotta sitten Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomustrolli Harry Bogomoloff revitellessään Facebookissa: ”Pyörällä liikkuu huono veronmaksaja, autolla hyvä.”

Silloinen kohu keskittyi lähinnä ruotimaan, onko oikein arvioida ihmisten veronmaksukykyä liikennemuodon perusteella. Vähemmälle huomiolle jäi se, että pyöräilijä oikeasti on erityisen hyödyllinen veronmaksaja verotettaviin tuloihin tai omaisuuteen katsomatta. Pyöräilyn lasketaan tuottavan yhteiskunnalle noin kahdeksankertaisen taloudellisen hyödyn siihen investoituun rahaan verrattuna.

Sen lisäksi, että julkinen valta voi ohjailla kansaa reippaampaan suuntaan investoimalla esimerkiksi terveellisempiin liikennemuotoihin, välillä väläytellään myös keppiä. Silloin tällöin nousee fitness-julkkis tai muu kunnollisuuden kansankynttilä vaatimaan veroa huonoille elintavoille.

Toistaiseksi voimme kuitenkin pelotta istua iltamme niska kyyryssä sinertävässä hohteessa. Lopunajan retoriikalla pelotteleva ja leikkauskiimassaan onanoiva hallitus tuskin kykenee mätkäisemään yhtään uutta veroa. Ei luultavasti edes silloin, kun se lisäisi köyhän kurjuutta.

Ja juuri köyhää lihavuus-, makkara- ja telkkariverot kurittaisivat. Hyvin toimeentuleva kansanosa kyllä tietää, että crossfit on keholle parempaa kuin Crocs-fit, ja että Välimeren ruokavalio on terveellisempää kuin Vantaan ruokavalio.