Pääkirjoitus
18.11.2016

Turkulaisesta turvaseksistä

Teksti:
Nella Keski-Oja

Köyhälle opiskelijalle ehkäisyn ostaminen ei ole itsestään selvää.

Kaksi pakettia kondomeja maksaa noin kympin, vuoden e-pillerit reilusti yli satasen. Kun hallitus nipistää opiskelijan tuista, durexit ja sultanit saattavat jäädä kaupan hyllylle.
Harva kehtaa pyytää vanhemmilta euroja ehkäisyyn. Mikä siis neuvoksi, jos rahattomuus ei seksihaluja sammuta? Totean heti aluksi: jalat ristiin -tuhahdus on tunnetusti surkeaa seksuaalivalistusta.

Vakavasti otettava vaihtoehto on maksuton ehkäisy nuorille. Esimerkiksi Raumalla linjaus on säästänyt aborttikustannuksista arvioiden mukaan 100 000 euroa vuosittain. Samalla klamydiatartunnat ovat kutistuneet kolmanneksella.
Kunnan rahallisen voiton lisäksi hyödyt ovat henkisiä: vähemmän abortteja tarkoittaa vähemmän ei-toivotusta raskaudesta kuormittuneita nuoria.  

Mahtavaa, eikö totta! Harmi vain, että maksuttoman ehkäisyn saaminen on arpapeliä: opiskelijan kotipaikka sanelee, pitääkö e-pillereistä pulittaa vai ei.
Epätasa-arvo sapettaa etenkin, kun Turku ei ilmaista ehkäisyä jakele. Sen takia Turun Demarinuoret sekä Turun Vihreät nuoret ja opiskelijat keräävät parhaillaan nimiä kuntalaisaloitteiseen. Siinä vaaditaan maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille kaupunkilaisille.
Nuoret poliitikot ovat saaneet vetoapua yllättävältä taholta: Rumba rummuttaa aloitetta otsikolla: ”Mikäli olet sitä mieltä, että turkulaisia on jo liikaa, niin kannattaa suunnata tälle sivustolle”. Velmut muistavat vielä mainita: ”Hyvällä asialla ollaan!”

Aivan totta, mutta palataan asiaan. Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) mahtipontisena tavoitteena on taata nuorille maksuton ehkäisy saman tien koko maassa. Se on keskeinen seksuaalioikeus, liitosta linjataan.
Terveyshyödyistä on turha nahistella. Ne ovat opiskelijoille kiistattomat.
Maksuttomuuden ansiosta häpeä ehkäisyn hankkimisesta vähenee ja kynnys sen aloittamiseen madaltuu. Ehkäisystä tulee vähitellen normi.
Myös muita riemun aiheita riittää. Ensinnäkin tasa-arvo kohenee, kun ehkäisystä huolehtivat kaikki sukupuolet. Toisekseen tulojen pienuudesta tai suuruudesta johtuvat terveyserot tasoittuvat. Ja kolmanneksi maksuton ehkäisy tuo huolettomuutta lihalliseen ilotteluun.

Rakas Turku. Osoita meille, että turvaseksi on tärkeää. Anna nuorelle, anna maksuton ehkäisy.

 

Nella Keski-Oja, päätoimittaja