Pääkirjoitus
08.05.2014

V-sana

Teksti:
Lauri Hannus

Vapaus, olet hankala tapaus. Milloin löydyt osakemarkkinoilta, milloin paluusta luontoon, milloin Suuresta Johtajasta. Vasemmistoanarkisti ja kilpailun nimiin vannova libertaristi saattavat roikkua toistensa kurkuissa, mutta molemmat uskovat sinun löytyvän yhteiskunnallisten rakenteiden purkamisesta. Kaltaiseni pohjoismaalainen taas näkee valon sairaalassa, jonka ovella ei kysytä: ”Credit vai debit?”

En ole pessimisti, mutta uumoilen silti, ettei ihmiskunta tule saamaan vapauden olemuksesta kovin tukevaa otetta vielä aikoihin. Käsite on liian kinkkinen, ja kyse on teorian lisäksi kokemuksellisesta tiedosta.

Eräästä vapauden tunnusmerkistä voimme ehkä kuitenkin päästä yksimielisyyteen. Ytimellistä vapautta on se, että saa itse muodostaa kantansa asioihin ja myös vaihtaa näkökulmaansa uusien kokemuksien valossa. 
Vapauskäsitystään kannattaakin aika ajoin verrata ympäröivään todellisuuteen, maasto kun hahmottuu erilaisissa elämänvaiheissa tyystin eri tavalla. Eilispäivän totuuksiensa hämmästelemisessä ei ole mitään hävettävää. Osuvin diagnoosi on yleensä henkinen kasvu.

Ihmisen ei tarvitse seestyä, eikä aina kannatakaan, mutta teoriaa maailmasta kannattaa sovittaa käytäntöön. Kesä tuppaa viskomaan opiskelijat maailmalle. Elämä valon valtaamina kuukausina ei välttämättä ole opiskelua suruttomampaa, mutta suvi tarjoaa virkistävän erilaisia oppitunteja. Kesä on sekä toiminnan että toimettomuuden aikaa, jolloin elämä jäsentyy pääosin muun kuin opiskelun ympärille. Uusi oivallus voi löytyä mansikkakojun laarista, mattolaiturijatkoilta tai pitkin Puolaa matelevan junan penkillä kahlatusta pokkarista.

Kesälläkin on syntinsä: pitkä opiskelutauko hidastaa valmistumista. Asiantilasta huolestuneita muistuttaisin siitä, että henkinen maisemanvaihdos tekee yleensä harkintakyvylle hyvää.  Akatemian ulkopuolinen maailma on tuolla koko ajan, eikä pelkkä omaan alaan käpertyminen opeta kaikkea. Nihkeästäkin kesäduunista voi oppia aika paljon ihmisluonteen rajapyykeistä. Samalla yliopistolla saatuja oivalluksia pääsee asettamaan luovaan vuorovaikutukseen monimutkaisen todellisuuden kanssa.

Suosittelen harhailemaan. Eihän sitä oikein muuten tiedä, mitä vapaus on.

 

Lauri Hannus

tyl-paatoimittaja@utu.fi