Pääkirjoitus
30.10.2013

vaalipäivien tuolla puolen

"Se, mikä on elävää, tahtoo ennen kaikkea purkaa voimaansa – itse elämä on vallantahtoa*", totesi kaikkien oikolukijoiden suosikkifilosofi Friedrich Nietzsche. Kiistelty väite on pahimmasta nuoruuden ihanteellisuudesta toipuneena helppo allekirjoittaa. Kukapa nyt ei valtaa tahtoisi! Päättää omista asioistaan, ehkä muidenkin.

Kuulostaa helpolta. Nyt on kuitenkin aika ottaa askel taaksepäin ja vetää mietintämyssyä hieman syvemmälle. On nimittäin erotettava toisistaan vallantahto ja valta itse. Koska en ole koulutettu filosofi, joudun turvautumaan helppoon rinnastukseen. Pahoittelut vain sinne Publicumin suuntaan.

Valta on hieman kuin lomamatka: helppo haluta, vaikea käyttää.

Lomamatkaa on tyypillistä hekumoida kuukausitolkulla etukäteen. Mihin laguuniin sukeltaisin ja kenen kanssa vetäisin mojitoöverit. Mistä eksoottisesta upeudesta täyttäisin koko Facebookin häikäisevillä kuvilla, joissa olisi pronssinruskeaa hipiää ja leguaaneja. Vai kiipisinkö sittenkin korkeaa jääseinää ylös? Kyllä sekin olisi jotain.

Perillä hienoja kokemuksia reunustavat toiminnan rajat, arkinen hankaluus ja joskus suolistoripulikin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei lomamatkoja kannattaisi tehdä. Kyllä kannattaa. Positiivisiakin yllätyksiä sattuu. Maailma on avara, ja siellä on minne mennä. Ja matkojen suunnittelu on oma itsenäinen ilonsa, jota reissaamisen realiteetit eivät rajoita.

Hieman samankaltainen on vallan haluamisen ja vallankäytön suhde. Tahtotilassa pää hipoo pilviä. On helppo luvata uskomattomia asioita, ennen kaikkea itselleen. En usko, että lupauksia jakelevat ehdokkaat keskimäärin edes kusettavat. Kyse on vallan kiillosta, El Doradosta. Siitä vaiheesta, kun avaa Ebookersin sivun ensimmäistä kertaa.

Käynnissä olevat TYYn edustajistovaalit kutsuvat sinut mukaan kaikkien vallantahtoisten ryhmämatkalle. Ei se mitään, vaikkei vaalien jälkeinen todellisuus vastaisikaan ihan sitä, mistä vaalihuumassa puhuttiin. Tulipa ainakin lähdettyä, koettua, kulutettua rinkkaa. Vain koneeseen nousemalla pääsee sihtaamaan unelmien ja todellisuuden välistä eroa.

Kaikki muu on vain päiväunta.

*suomentanut J. A. Hollo.

Lauri Hannus

tyl-paatoimittaja@utu.fi