Pääkirjoitus
11.03.2015

Yhteiskunnan vihamiehet

Julkista keskustelua hallitsee tällä hetkellä yhteiskuntaa vihaava mies. En puhu mistään huppariin verhoutuneesta, ikkunoita särkevästä takkulaisesta, vaan ns. kunnon kansalaisesta: varakkaasta ja rotevasta keski-ikäisestä miehestä, jonka mielestä Suomi on paska maa.

Yhteiskunnan vihamies on juuri saanut jättisakot ajettuaan reipasta ylinopeutta. Sakotusjärjestelmä rokottaa häntä suhteessa tuloihin, mikä on väärin, sillä tällainen sakko tuntuu pahalta ja vie osan ylinopeutta ajamisen ilosta.

Autoilijat ovatkin tunnetusti Suomessa päähän potkittu kansanosa. Tästä todistaa esimerkiksi kaksisuuntainen, tunnelien siivittämä moottoritie Turusta Helsinkiin. Nykyaikaista, kaksiraiteista junarataa samalle välille odotellaan yhä.

Toki yhteiskunnan vihamies on tuskastunut kotimaahansa jo aiemmin. Se haluaa verottaa hänet hengiltä (vaikka esimerkiksi varallisuusvero lakkautettiin vuoden 2006 alusta) ja säädellä kaikkea loputtomiin (kuten sitä, miten pahasti nikkelikaivos saa lähitienoonsa saastuttaa).

Miestä vituttaa sekin, miten kaiken maailman viherpiipertäjät haluavat viedä lihan lautaselta ja tyrkyttää tilalle soijaa ja porkkanaa.

Lihantuotannon saamat merkittävät valtiontuet unohtuvat kiukunpuuskassa helposti.

Ennen olikin kunnollista, kun hankea piisasi marraskuusta vappuun saakka. Mutta ei se tietenkään ole mikään syy luopua verisestä pihvistä tai mustasta Audista, sillä ilmastonmuutoksen osalta syylliset ovat muualla.  Ulkomailla, niin kuin muissakin asioissa.

Yhteiskunnan vihamies on sankarillinen hahmo, joka on mielestään onnistunut menestymään yhteiskunnasta huolimatta, ei sen takia. Nyt kuitenkin riittää.

Kaikesta on tehty niin viheliäistä, että muutto pois maasta on alkanut pyöriä mielessä. Etenkin sellaiseen maailmankolkkaan, jossa miehen suhteellinen rikkaus olisi vielä nykyistä suurempaa.

Mielessä ei käy, miten paljon hankalampaa saman menestyksen tavoittaminen olisi mihin tahansa muuhun ihmisryhmään kuuluvalle – edes naiselle, saati johonkin vähemmistöön kuuluvalle, vaikkapa maahanmuuttajalle. Mies kokee olevansa päähän potkittu, piste.

Miksi yhteiskuntaa vihaava keski-ikäinen mies sitten on niin paljon äänessä?

Aivan yksinkertaisesta syystä. Häntä kuunnellaan.
 

Lauri Hannus, päätoimittaja
@laurihannus