Pääkirjoitus
23.11.2011

Yksityisesti julkista

Yliopiston pääkirjaston miestenvessan seinäkirjoituksessa pohditaan, ovatko vessakirjoitukset katoava kulttuuri-ilmiö sosiaalisen median aikana. Huolensa ilmaissut kirjoittaja on pannut merkille, miten Facebookin virtuaaliseinälle suolletaan sellaisia ajatuksia, joita on tyypillisesti voinut bongailla yleisten vessojen seiniltä pyttyistunnon aikana.

Samalla virtuaalitodellisuudesta tutut hymiöt, peukuttava käsi ja erilaiset tekstiviestisukupolven kirjainyhdistelmät ovat tehneet esiinmarssinsa julkisten käymälöitten seinille. Vaikka media vaihtuisi vanhasta uuteen, ihmisen tarve käydä keskustelua ja jakaa erilaisia sisältöjä näyttäisi pysyvän ennallaan.

Sekä virtuaaliyhteisö Facebook että yleinen vessa voidaan nähdä julkisina tiloina, joissa tilojen käyttäjät voivat käydä keskustelua toinen toistensa kanssa. Toimintaympäristöinä molemmat, Facebook ja julkinen vessa, ovat hedelmällisiä alustoja uudenlaisten ajatuskulkujen synnyttämiselle. Poliittinen kirjoittelu äityy pahimmillaan vihaksi niin URL- kuin IRL-ympäristöissäkin. Eri asia on, jalostuvatko sanat koskaan teoiksi.

Facebook-käyttäjän poliittista aktiivisuutta on luonnehdittu ironisesti yksilön omaa hyvää oloa pönkittäväksi online-aktivismiksi, slaktivismiksi, jolla vain harvoin on kauaskantoisia poliittisia vaikutuksia.

Slaktivismi juontaa juurensa englannin slack- ja activism-sanoista, joiden yhteisvaikutuksessa piirretään kuvaa laiskasta ja näennäisen poliittisesta sosiaalisen median aikaisesta kansalaisesta.

Slaktivistin teot Facebookissa linkittyvät tiiviisti myös yksilön oman online-identiteetin rakentamiseen: esiintyyhän käyttäjä verkkoyhteisössä omalla nimellään ja naamallaan. Tällöin jokainen tykkääminen, statuspäivitys ja ryhmään liittyminen tiedottaa yksilön preferensseistä muille käyttäjille.

Moderni vessakirjoittaja voi edelleen rustata ajatuksensa seinään suojassa muiden katseilta ja olla samalla varma siitä, ettei ole uhrannut yksityisyyttään työn touhussa. Facebook-käyttäjästä ei sen sijaan voi todeta samaa. Verkkopalvelu kerää käyttäjistään tietoja ja jakaa sitä mainostajille ja muille kolmansille osapuolille. Se, mikä vessoissa on yksityisesti julkista, on Facebookissa vain julkista.

Myös tätä Tylkkäriä voit lukea ja kommentoida verkossa. Lehden juttuja linkataan Facebookiin, missä voit jatkaa keskustelua ja jakaa juttuja edelleen omille kavereillesi. Tästä lehdestä voit lukea lisää myös vessakirjoitusten kulttuurisesta merkityksestä. Toimittaja haastaakin lukijat kohtaamaan sisäisen slaktivistinsa ja ottamaan osaa Tylkkärin juttujen avaamiin keskusteluihin. Voit puhua yksityisyydestä tai julkisuudesta – tai sitten ihan elämästä yleensä.

LAURA MYLLYMÄKI

lemyll@utu.fi

Kirjoittaja tekee graduaan sosiaalisesta mediasta.