Pääkirjoitus
12.02.2009

Yliopistolaki tulee palauttaa valmisteluun

Eduskunta saa eteensä helmikuun 20. päivänä lain, jonka valmistelussa unohdettiin ne, joita säädökset tulevat koskemaan.
Hätäiseen tahtiin kokoon kursittu uusi yliopistolaki on valmisteltu ilman riittävää keskustelua yliopistolaisten kanssa. Opiskelijoita ja henkilöstöä on kyllä kuultu lausuntokierroksella, mutta lakiesitys osoittaa, ettei heitä todella kuunneltu. Säätäessään yliopistojen hallituksiin ulkopuolisenemmistön eduskunta sivuuttaisi niin Suomen ylioppilaskuntien liiton, henkilöstöjärjestöjen sekä lukuisien yliopistojen tahdon.Lain pohjalla oleva ajatus itsenäisemmistä yliopistoista on hyvä, mutta jossain vaiheessa uuden lain lähtökohdaksi otettiin autonomian sijaan elinkeinoelämän tarpeet. Jos pahin käy toteen, esimerkiksi tutkijoiden mahdollisuudet päättää itse tieteellisen työnsä sisällöstä heikentyvät.
Uuden lain myötä vaarassa ovat yliopistolaitoksen tärkeimmät arvot: vapaa ja kriittinen opetus ja tutkimus.

Me allekirjoittaneet ylioppilaslehtien päätoimittajat emme vastusta yliopistolain uudistamista, mutta haluamme, että se palautetaan valmisteluun niin, että tällä kertaa avataan aito keskusteluyhteys yliopistolaisten ja lain valmistelijoiden kesken. Yliopistolaitoksen historiallisesti suurin mullistus sitten sen perustamisen ansaitsee huolellisen harkinnan ja valmistelun hätiköinnin sijaan.

On myös syytä taata, etteivät opiskelijat ja henkilöstö jää omalla työpaikallaan sivustaseuraajan asemaan samalla, kun ulkopuoliset nuijivat päätöksiä ehdotetun enemmistönsä turvin yliopiston tärkeimmässä päättävässä elimessä, hallituksessa. Ainoastaan aidosti demokraattinen ja vapaa tiedeyhteisö voi tuottaa uusia avauksia ja kaivattuja innovaatiota.
Tämän voisi kuvitella viime kädessä olevan myös elinkeinoelämän etujen mukaista.

Seppo Honkanen (Aviisi)
Marja Honkonen (Jyväskylän Ylioppilaslehti)
Anna Ruohonen (Lapin ylioppilaslehti)
Laura Myllykoski (Oulun Ylioppilaslehti)
Jani Sipilä (Turun ylioppilaslehti)
Veera Järvenpää (Uljas)
Sebastian Laitila (Vaasan ylioppilaslehti)
VEERA LUOMA-AHO (Ylioppilaslehti)
Turun ylioppilaslehti 3/09 (13.2.)