Reportaasit
07.05.2014

Nummilla

Teksti:
Venla Pöyliö
Kuvat:
Arttu Laitala ja Venla Pöyliö
  • Mam Torin kukkulan eteläpuolelle jäävän Castletonin reittipolut lähtevät syvästä solasta, jossa laiduntaa lampaita.
  • Mam Torin ja sitä seuraavien kukkuloiden välinen harjanne on nimeltään Great Ridge.

Manchesterin itäpuolella lepäävän Peak District -kansallispuiston ikivihreillä kukkuloilla kaupungin humu vaihtuu lammaslaitumiin ja oluttuoppiin.

 

 

Verkkaasti eteenpäin puksutteleva paikallisjuna pysähtyy hiljaiselle Edalen asemalle. Piskuisella junapysäkillä on kaksi raidetta. Toinen kulkee Manchesteriin ja toinen päinvastaiseen suuntaan Sheffieldiin.

Keskienglantilaisen laakson pohjalla lepäävän kylän molemmin puolin kohoavat rinteet halkovat horisonttia.

Täällä, Peak District -kansallispuiston syleilyssä, ei pauhaa suurkaupunkien brittipop. Alitajunnasta kajahtaa Emmerdalen tunnusmusiikki. Kiviaidoilla rajatut nummet ja niillä laiduntavat lampaat ovat alueelle ominaisinta maisemaa.

Patikoijan päiväuni

Edale on monien muiden pienten kylien tapaan yksi kansallispuiston patikointireittien aloituspaikoista.

Kylässä sijaitseva, vuoteen 1557 historiansa ulottava Old Nag’s Head -pubi toimii virallisena starttina kansallispuiston tunnetuimmalle reitille, Pennine Waylle. 270 mailin (noin 435 kilometrin) pituinen himopatikoijan kuntotesti nousee matalaa Penniinien vuoristoa pitkin pohjoiseen, aina Skotlannin rajalle saakka.

Edalen lähiympäristö ei kuitenkaan jätä kylmäksi päiväretkeilijääkään. Kylän eteläpuolella kulkee neljän kukkulan harjannejono: Mam Tor, Hollins Cross, Back Tor ja Lose Hill.

Lähimpänä kylää on Mam Tor, Mother Hill. Se kohoaa 517 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Kurainen polku kukkulan päälle kulkee juna-asemalta halki lampaiden laidunmaiden. Reitin kylteissä lukee Public Bridleway. Se tarkoittaa, että sitä saisi edetä myös pyörällä tai hevosella.

Lampaat eivät juuri piittaa patikoijien läsnäolosta. Retkietikettiin kuuluu, etteivät patikoijatkaan häiritse lampaita. Reitit kun kulkevat usein yksityisten maanviljelijöiden mailla.

Laakson pohjalta katsottuna näyttää siltä, että Mam Tor on lähellä ja helposti saavutettavissa. Kapuaminen pitkin mutkittelevaa rinnettä ottaa kuitenkin oman aikansa kenkien painautuessa mutaiseen maahan.

Huipulla maisemat palkitsevat. Vaikka sataa, kukkulaa ympäröivät kaksi laaksoa taloineen ja pihapiireineen erottuvat selvästi. Edale jää takavasemmalle, kun oikealle puolelle laskeutuu Castletonin laakso.

Sadetta, olutta ja makkaraa

Peak District on aktiivisten englantilaisten viikonloppu- ja lomanviettokohde, ja vastaantulijoita tervehditään leveästi hymyillen. Kun muualla Englannissa vierastakin puhutellaan sanalla darling, täällä Yorkshiren alueella kuulee olevansa love.

Kansallispuiston sää on usein kostea ja tuulinen. Sadepilvet pysähtyvät nummille, ja Peak Districtin alueella sataa yli 4000 millilitraa vuodessa. Vertailun vuoksi: Lontoon ja Helsingin vuosittainen sademäärä on vain reilut 600 milliä.

Jos pitemmillä reissuilla ei tahdo nukkua teltassa, majoitusvaihtoehtoja löytyy edulllisista majataloista Bed & Breakfast -paikkoihin. Yöpaikan hinta vaihtelee varustelutasosta riippuen 12 punnasta 100 puntaan, kesäsesongin aikana voi olla kalliimpaa.

Patikointiretken voi päättää myös perinteisellä pubiruualla, sillä jokaisessa lähialueen kylässä on vähintään yksi pubi.

Oluthanoja pubeissa saattaa olla kymmeniä. Ulkomaiset tuontioluet maksavat enemmän kuin paikallisten panimoiden harvinaiset olutherkut, joista baarimikko antaa mielellään maistiaisen ennen ostopäätöksen tekoa.

Jos oluen valinta tuntuu vaikealta, voi juoman valita vaikka nimen perusteella. Miltä kuulostaisi esimerkiksi Robinson-panimon Dizzy Blonde?

Oluen lisäksi englantilaiset taitavat myös makkarat. Pitkän ulkoilupäivän kruunaa lautasellinen perunamuusia ja kolme isoa talon makkaraa, joiden päälle kaadetaan aimo annos oluella maustettua kastiketta.

 

Patikointireittejä Peak Districtiltä voi etsiä esimerkiksi Peak Districtin omilta verkkosivuilta visitpeakdistrict.com, The Long Distance Walkers Associationin sivuilta ldwa.org.uk tai Walking English Manin sivuilta walkingenglishman.uk.