Tiede
27.02.2013

Avannosta ammennetaan vaivaan kuin vaivaan

  • Noriko Hatano (vas.) ja Mika Tsurutani ilmeet ennen avantoon menoa olivat pelokkaat. Ensikertalaiset innostuivat kuitenkin pulahtamaan avantoon useamman kerran. Psyykkisen sopeutumisen ansiosta kylmä vesi ei aiheuta myöhemmin niin voimakasta fyysistä reaktiota.

Jatkuva, säännöllinen karaisu kylmässä nostaa elimistön vastustuskykyä. Mitä muita vaikutuksia avannosta nousee?

Saaronniemen Saukkojen saunalta Ruissalosta löytyy monta avantouinnin puolestapuhujaa. Irja Jokinen on tullut hiihtolenkin päätteeksi uimaan ja saunomaan.

"Teen päätetyötä ja minulla on ongelmia niskassa ja hartioissa. (Avantouinnin) ensimmäinen vaikutus on se, että pystyn nukkumaan yöni hyvin", kertoo Jokinen, joka hoitaa terveyttään avannon ja liikunnan lisäksi käymällä lymfahoidossa.

Mauri Kärki puolestaan kertoo, että avannosta noustessa koko kehossa tuntuu hyvältä. Sen lisäksi, että veri lähtee kiertämään kunnolla, Kärki sanoo avannon auttavan myös hermosto- ja iskiasvaivoihin.

"Vasen jalka on leikattu useamman kerran polvesta ja lonkasta. Ongelmia on ollut hermojen kanssa jo 40 vuotta. Avannon jälkeen menee aina pari kolme päivää mukavasti."

Valtakunnallisen PET-keskuksen erikoistutkija Juho Raiko on tutkinut kylmälle altistumisen reaktioita. Hän kuuntelee kiinnostuneena uimareiden näkemyksiä, mutta ei löydä kylmästä selitystä oireiden lievittymiselle.

"Voihan kylmä vesi toimia puudutteena. Luulen, että kyse on enemmän endorfiinin vaikutuksesta."

Hormonihommia

Avantouinnin ja kylmän fysiologisia vaikutuksia tutkineen termobiologi Pirkko Huttusen tutkimusten mukaan stressihormonien vapautuminen kiihtyy avannossa. Henkisen stressin vapauttamat hormonit jäävät elimistöltä käyttämättä, mutta kylmässä avannossa elimistö käyttää vastaavat hormonit pitääkseen kehon lämpimänä. Kun stressihormonitaso ensin nousee ja sitten laskee, ihminen kokee rentoutuvansa.

Huttusen mukaan avantopulahdus nostaa matalalla olevaa ja laskee korkealla olevaa adrenaliinitasoa. Puheet siitä, että avanto sekä virkistää että rentouttaa, pitävät siis paikkansa.

Vaikka avantouinnin ihanuus perustuu pitkälti kehon tuottamiin hyvänolon hormoneihin, kylmä vesi voi vaikuttaa myös kehon koostumukseen.

Pitkän aikavälin kylmäaltistuksen on todettu lisäävän ruskeaa rasvaa eläimillä. Ihmisillä tutkimusta ei ole tehty, mutta Raiko uskoo riittävän usein toistuvan avantouinnin lisäävän ruskeaa rasvaa myös ihmisillä.

Siinä missä "tavallinen" valkoinen rasvakudos toimii lämmöneristeenä ja energiavarastona, ruskea rasva toimii lämmön tuottajana. Se sisältää paljon mitokondrioita, jotka kylmälle altistuttaessa tuottavat lämpöä. Ruskea rasvakudos muuttaa energian suoraan lämmöksi, kun taas lihakset tuottavat lämpöä värisemällä.

Kankeutta viltin alle

Saukkojen saunassa puheenaiheet harhailevat vähän väliä kauemmas laiturilta ja saunalta. Keskusteluissa on tullut esille, että avannosta voi ammentaa myös seksielämään. Talviuimarit väittävät kylmän veden vaikuttavan sekä suorituskykyyn että tunnepuoleen. Sitä, onko taika avannon tuomassa rentoudessa vai laittaako kylmyys myös sukupuolihormonit hyrräämään, ei ole saunassa saatu pääteltyä. Mitä mieltä väitteestä on Juho Raiko?

"Seksuaaliseen halukkuuteen ja suorituskykyyn liittyvät vaikutukset liittynevät avantouinnin stressiä lievittävään vaikutukseen ja avantouinnista saatavaan mielihyvään. Voihan tähän liittyä myös hyvänlaatuinen plasebovaikutuskin."

Huttunen vahvistaa Hyinen hurmio -kirjassaan avantouinnin kasvattavan psyykkisiä voimavaroja. Saukkojen puuhamies Teuvo Tikkanen tietää tunteen:

"Katson vettä, että hui, mää oon taas täällä. Voitan itseni joka kerta. Se tekee siitä mielenkiintoisen."

Teksti: SAMPO ROUHIAINEN

Kuva: KRISTIAN TERVO