Tiede
16.08.2018

Gradu: Beyoncén tähteydessä törmäävät perinteiset perhearvot ja uhmakas kantaaottavuus

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Aleksi Malinen
  • "Beyoncé tuo esiin ideaalia perinteistä perhekuvaa, ja hän on monesti mediassa esillä äitinä ja vaimona", Jenni Köykkä sanoo.

Beyoncén vuonna 2016 julkaistu levy Lemonade räjäytti internetin ja nousi vuoden myydyimmäksi albumiksi. Musiikkitieteen opiskelija Jenni Köykkä tarkasteli gradussaan albumista tehtyä yli tunnin mittaista musiikkivideospektaakkelia.

Hänen mukaansa Lemonade-videosta on löydettävissä kaksi Beyoncéen henkilöityvää pääidentiteettiä: afroamerikkalaisuus ja naiseus.

”Beyoncén rinnalla olevat mustat naiset näytetään tarinankerronnan keskiössä: videon tarina on kerrottu heidän näkökulmastaan ja he ovat normitettuja päähenkilöitä”, Jenni Köykkä avaa.

Vaikka pääasiallisesti teoksella puhutellaan afroamerikkalaisia naisia, Köykkä kokee Lemonade-albumin samaistuttavaksi ja voimauttavaksi myös muille ryhmille.

Hän tutki gradussaan sitä, miten Lemonade-videolla esitetään sosiaalista rotua ja sukupuolta. Samalla hän vertasi niiden yhtenäisyyttä Beyoncén omaan artisti-identiteettiin ja julkisuuskuvaan.

Köykän mukaan Beyoncén tähti-identiteetissä yhdistyvät mustan feminismin mukainen afroamerikkalaisuus sekä postfeministiset itsenäisyyden ja vapautuneen seksuaalisuuden kuvastot perinteisiä perhearvoja unohtamatta.

”Beyoncé tuo esiin ideaalia perinteistä perhekuvaa, ja hän on monesti mediassa esillä äitinä ja vaimona. Samalla hän voi tehdä paljon valtakulttuuria uhmaavia rohkeita kannanottoja, jotka ovat yksi syy Beyoncén auktoriteettiasemaan.”

Vaikka albumi on valtavan suosittu, se sai myös ristiriitaista vastakaikua. Yhdysvalloissa närää herätti erityisesti Beyoncén Super Bowlin väliaikashow, joka viittasi mustiin kohdistuvaan poliisiväkivaltaan ja vallankumoukselliseen Black Panthers -järjestöön.

Gradua varten Köykkä katsoi Lemonade-videoteoksen kokonaisuudessaan muutaman kerran. Tietyt kohtaukset tuli toistettua monta kertaa peräkkäin.

”Kyllä siinä ehti videoon jo hieman kyllästyä”, Köykkä nauraa.

Gradu

Nimi: Musta (post)feminismi yksityisen ja yhteisöllisen välissä: Musiikkivideoanalyysi Beyoncén Lemonadesta

Voimabiisi: Beyoncé – Formation

 

Lue lisää:

Gradu: Seksivälineiden ostaminen ei nolostuta suomalaisia

Markkinoinnin opiskelija Elina Järvinen tutki gradussaan suomalaisten suhtautumista seksivälineiden ostamiseen. Hänen mukaansa noin puolet 18–65-vuotiaista suomalaisista on ostanut tai käyttänyt seksivälineitä. (02/2018)

Gradu: Psykedeelit paransivat empatia- ja ongelmanratkaisukykyä

Sosiaalipolitiikan opiskelija Katri Lehtinen teki gradunsa muuntuneita tajunnantiloja aiheuttavien psykedeelien käytön vaikutuksi nuorten aikuisten elämänhallintaan. (08/2017)

Gradu: Brändit vilahtelevat musiikkivideoilla, vaikka vastikkeellinen tuotesijoittelu on pääosin laitonta

Musiikkitieteen opiskelija Simo Repo keskittyi tutkimuksessaan kolmeen tunnettuun suomalaiseen artistiin - Cheekiin, Jukka Poikaan ja Robiniin - ja heidän musiikkivideoissaan näkyvään tuotesijoitteluun. (05/2018)