Tiede
27.02.2017

Gradu: Brittiläinen euroskeptisyys on identiteettikysymys

Teksti:
Wilhelmiina Palonen
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • "Ei se ollut tulos, jota itse toivoin", sanoo Marja Heinonen kommentoidessaan Brexittiä.

Kun valtio-opin opiskelija Marja Heinonen oli vaihdossa Skotlannissa, paikalliset väittivät olevansa saarivaltion EU-myönteisimpiä. Heinonen halusi tutkia, onko asia todella näin.

”Minulla on vähän pakkomielle Britanniaa kohtaan. Jotain siihen liittyvää oli tehtävä.”

Heinonen palasi Suomeen, ja graduseminaarissa aihe laajeni tilastolliseksi tutkimukseksi brittiläisen euroskeptisyyden luonteesta. Kansanäänestys EU-jäsenyydestä varmistui vasta työn aloittamisen jälkeen. Gradu valmistui tänä keväänä juuri ennen Brexit-äänestyksen toteutumista.

Heinonen kiittelee vuoden kestänyttä graduseminaariaan ja erityisesti työtä ohjannutta professoria Henri Vogtia. Viimeiset puoli vuotta Heinonen urakoi itsenäisesti ja istui tiiviisti ATK-luokassa.

”Olihan se tosi raskasta, ei sitä voi kieltää.”

TUTKIELMASSA EI SUORAAN ennustettu kansanäänestyksen tulosta, mutta siinä ilmeni, että euroskeptisyyden taustalla eivät ole niinkään sosioekonomiset tekijät, vaan jäsenyys on identiteettikysymys.

Moni asiantuntijoista ennakoi, että Brexit ei toteudu, koska taloudelliset argumentit puhuivat selvästi unionissa pysymisen puolesta. Heinonen oli kuitenkin epäilevä. Identiteetin, euroskeptisen median ja maan poliittisen eliitin vaikutukset näyttivät voimakkailta.

Heinonen nauraa kysymykselle, oliko miellyttävää huomata olleensa oikeassa. Sitten hän vakavoituu.

”Ei se ollut tulos, jota itse toivoin.”

Kun vaalitulokset selvisivät juhannuksena keskellä yötä, Heinonen luki ne verkosta. Heti aamulla hän otti yhteyttä paikallisiin ystäviinsä. He olivat kaikki järkyttyneitä.

Gradu sai kuitenkin hyvää palautetta ja kiitosta tarkastajilta.

”Vähän liian paksu siitä kuitenkin tuli.”

Gradu

Nimi: "Hankalasta kumppanuudesta avioeroon? Tilastollinen tutkimus euroskeptisyyden luonteesta ja Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta"

Voimabiisi: Kaikki Hans Zimmerin musiikki. 

Lue lisää:

Gradu: Tehoton lakipykälä osoittautui tehokkaaksi

"Oikeustieteen opiskelija Sofia Pitzen luki marxilaista talousteoriaa ja päätti hyödyntää tematiikkaa gradussaan. “Kutkutti päästä tarkastelemaan teoriaa oikeustieteen kautta.” Toista tutkintoaan kauppakorkeakoulussa opiskelevalle Pitzenille oli luontevaa limittää oikeustiede ja taloustiede." (7/2016)

Gradu: Nostalginen radio viehettää vieläkin

"Kaupallinen radio on jopa lisännyt mainosmyyntiään ja Ylen radiokanavat ovat säilyttäneet suosionsa. ”Vaikka meidät on nykyään ympäröity erilaisilla viestintävälineillä ja media-apparaateilla, perinteisessä radiossa on edelleen oma viehätyksensä”, toteaa suomalaisten radionkuuntelua tutkinut Maria Ojanen." (9/2016)

Thesis: "Finnish students are happier in school"

"Yoojin Kim compared the role of homeroom teachers in study guidance in Korea and Finland in her Master's thesis.Finland's educational system with its excellent Programme for International Student Assessment (PISA) rankings has sparked interest across the world. The success of a relatively small country provides interest for research, even from other well-performing countries such as Korea." (1/2017)

Gradu: Keskinäinen kyräily turkulaisen rockskenen riivana

"Pienet porukat ovat jakaantuneet vielä pienempiin kuppikuntiin, joissa bändit ovat suhtautuneet muihin tekijöihin epäluuloisesti. ”Kuppikunnat ovat mahtailleet keskenään ja kilpailleet pikkukeikoilla viimeisistä soittoajoista. Täällä on keskitytty keskinäiseen kateuteen ja sen takia erityisen monelle turkulaiselle bändille ei ole tullut suurempaa menestystä.” (2/2017) 

Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla

"Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut, sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. Heteroseksuaalisten opiskelijoiden raskaudenehkäisy on enimmäkseen naisten vastuulla. Näin siitäkin huolimatta, että miehet ja naiset ajattelevat vastuun kuuluvan molemmille." (3/2017)