Tiede
28.11.2017

Gradu: Hyönteisistä hyötyä suolistobakteereille

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Juha Laurila
  • Otto Seleniuksen mukaan hyönteisruoka on kitiinin ansiosta ainut eläinproteiinin lähde, josta saa ravintokuitua.

Biologian opiskelija Otto Selenius tutki gradussaan hyönteisistä saatujen ravintoaineiden vaikutusta ihmisten suolistobakteereihin. Tutkimuksen mukaan ruoansulatus voi hajottaa hyönteisen tukirangan rakenneainetta, eli kitiiniä, hyödyllisiksi ravintoaineiksi.

”Kitiini esti haitallisten bakteerien kasvua, kun taas sen hajoamistuote, kito-oligosakkaridi, lisäsi hyödyllisten bakteerien kasvua”, Selenius kertoo.

Kitiinin hajoamistuotteilla on myös muita myönteisiä vaikutuksia. Seleniuksen mukaan ne laskevat veren kolesterolia sekä ehkäisevät tulehdusten ja kasvainten syntymistä. Tulokset perustuvat koeputkissa tehtyjen tutkimusten havainnointiin.

Länsimaissa hyönteisruoka elää nousukautta, sillä proteiinipitoisten itikoiden uskotaan vähentävän ympäristöä kuormittavaa lihankulutusta.

Selenius kertoo, että hyönteisiä on kuitenkin syöty aina. Parhaillaan yli kaksi miljardia ihmistä käyttää niitä ravinnokseen.

Suomessa hyönteiset laillistettiin virallisiksi elintarvikkeiksi lokakuussa.

“Jotkut yrittäjät ovat myyneet hyönteisiä ‘keittiösomisteina’ ja kiertäneet näin vanhaa lakia. Nyt hyönteiset saadaan elintarvikelain piiriin, jolloin markkinoista tulee turvallisempia ja hyönteisiä saadaan vapaammin ruokakauppoihin.”

SELENIUS TYÖSTI gradua hieman yli vuoden ajan. Vauhtia hidastivat kandiksi valmistuminen ja siihen liittyvät kurssit. Tutkimus syntyi Seleniuksen mukaan kuin itsestään.

”Keräsin paljon aiheeseen liittyvää kiinnostavaa tietoa. Yhtäkkiä huomasin, että minulla on yli 30 sivua materiaalia. Tämän jälkeen tehtäväni oli vain rajata aihetta tarkemmin.”

Hyönteisruoan edut ovat laajasti tiedossa, mutta aiheessa on vielä paljon tutkittavaa. Esimerkiksi Selenius nostaa eräät äyriäisproteiinia muistuttavat hyönteisproteiinit, joiden syömistä katkaravuille allergisten on varottava.

Selenius on kiinnostunut jatkamaan aiheen parissa tohtorinopintoihin.

”Väitöskirjassa haluaisin tutkia, mitä terveysvaikutuksia ilmenee ihmisillä, jotka ottavat hyönteiset osaksi ruokavaliotaan.”

Gradu

Nimi: Hyönteiset ihmisen ravintona : kitiinin ravitsemuksellinen merkitys ja vaikutus suolistobakteereiden (Lactobacillus rhamnosus GG ja Escherichia coli TG) kasvuun

Voimabiisi: Stuff – Feelin’ alright 

Lue lisää:

Gradu: Lääkäri saattaa tahtomattaan vaikuttaa oikeuden antamaan tuomioon, koska juristit eivät tunne lääketiedettä

Lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla on usein suuri merkitys, kun tuomioistuin käsittelee seksuaalirikoksia. Oikeustieteen opiskelija Sabina Mansurow tutki aihetta gradussaan. (10/2017)

Gradu: Psykedeelit paransivat empatia- ja ongelmanratkaisukykyä

Populaarikulttuurin kuvastossa psykedeelit tuovat vain harmia, väkivaltaa ja rikoksia. Näin ei ole asian laita, kun vaikutuksista kysytään psykedeelejä käyttäviltä henkilöiltä. (8/2017)

Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla

Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. (3/2017)

Gradu: Oikeistoradikaali IKL näki naisaktiivinsa "kahvinkeittojärjestönä" – poliittista valtaa ei herunut

1930–1940-luvulla Euroopassa vaikuttaneiden oikeistoradikaalien naisjärjestöjen tutkimus on olematonta.  Näin toteaa Suomen historian opiskelija Henry Saarinen gradussaan. (9/2017)