Biologian opiskelija Otto Selenius tutki gradussaan hyönteisistä saatujen ravintoaineiden vaikutusta ihmisten suolistobakteereihin. Tutkimuksen mukaan ruoansulatus voi hajottaa hyönteisen tukirangan rakenneainetta, eli kitiiniä, hyödyllisiksi ravintoaineiksi.
”Kitiini esti haitallisten bakteerien kasvua, kun taas sen hajoamistuote, kito-oligosakkaridi, lisäsi hyödyllisten bakteerien kasvua”, Selenius kertoo.
Kitiinin hajoamistuotteilla on myös muita myönteisiä vaikutuksia. Seleniuksen mukaan ne laskevat veren kolesterolia sekä ehkäisevät tulehdusten ja kasvainten syntymistä. Tulokset perustuvat koeputkissa tehtyjen tutkimusten havainnointiin.
Länsimaissa hyönteisruoka elää nousukautta, sillä proteiinipitoisten itikoiden uskotaan vähentävän ympäristöä kuormittavaa lihankulutusta.
Selenius kertoo, että hyönteisiä on kuitenkin syöty aina. Parhaillaan yli kaksi miljardia ihmistä käyttää niitä ravinnokseen.
Suomessa hyönteiset laillistettiin virallisiksi elintarvikkeiksi lokakuussa.
“Jotkut yrittäjät ovat myyneet hyönteisiä ‘keittiösomisteina’ ja kiertäneet näin vanhaa lakia. Nyt hyönteiset saadaan elintarvikelain piiriin, jolloin markkinoista tulee turvallisempia ja hyönteisiä saadaan vapaammin ruokakauppoihin.”
SELENIUS TYÖSTI gradua hieman yli vuoden ajan. Vauhtia hidastivat kandiksi valmistuminen ja siihen liittyvät kurssit. Tutkimus syntyi Seleniuksen mukaan kuin itsestään.
”Keräsin paljon aiheeseen liittyvää kiinnostavaa tietoa. Yhtäkkiä huomasin, että minulla on yli 30 sivua materiaalia. Tämän jälkeen tehtäväni oli vain rajata aihetta tarkemmin.”
Hyönteisruoan edut ovat laajasti tiedossa, mutta aiheessa on vielä paljon tutkittavaa. Esimerkiksi Selenius nostaa eräät äyriäisproteiinia muistuttavat hyönteisproteiinit, joiden syömistä katkaravuille allergisten on varottava.
Selenius on kiinnostunut jatkamaan aiheen parissa tohtorinopintoihin.
”Väitöskirjassa haluaisin tutkia, mitä terveysvaikutuksia ilmenee ihmisillä, jotka ottavat hyönteiset osaksi ruokavaliotaan.”
Gradu
Nimi: Hyönteiset ihmisen ravintona : kitiinin ravitsemuksellinen merkitys ja vaikutus suolistobakteereiden (Lactobacillus rhamnosus GG ja Escherichia coli TG) kasvuun
Voimabiisi: Stuff – Feelin’ alright
Lue lisää:
Lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla on usein suuri merkitys, kun tuomioistuin käsittelee seksuaalirikoksia. Oikeustieteen opiskelija Sabina Mansurow tutki aihetta gradussaan. (10/2017)
Gradu: Psykedeelit paransivat empatia- ja ongelmanratkaisukykyä
Populaarikulttuurin kuvastossa psykedeelit tuovat vain harmia, väkivaltaa ja rikoksia. Näin ei ole asian laita, kun vaikutuksista kysytään psykedeelejä käyttäviltä henkilöiltä. (8/2017)
Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla
Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. (3/2017)
1930–1940-luvulla Euroopassa vaikuttaneiden oikeistoradikaalien naisjärjestöjen tutkimus on olematonta. Näin toteaa Suomen historian opiskelija Henry Saarinen gradussaan. (9/2017)