Tiede
03.04.2018

Gradu: Lasten pihaleikit ovat kadonneet katukuvasta

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Sonja Ovaskainen
  • Dunia Toropaisen mukaan lapsuutta leimaa ajan ja tilan tiukka sääntely – ja nuoruutta tilattomuus: "Lasten ja nuorten elämä on kuin väärässä paikassa olemista."

Kouluajan ulkopuolella lapsia näkee enää harvoin keskenään katukuvassa, Dunia Toropainen toteaa gradussaan.

”Alentunut syntyvyys vähentää leikkitovereiden määrää, eikä eri-ikäisistä lapsista koostuvia porukoita enää kehity – ne helpottaisivat perinteen siirtymistä lapselta toiselle”, avaa Dunia Toropainen, joka on tehnyt kulttuuriperinnön tutkimukseen gradun pihaleikeistä.

Teknologian, kuten tablettien ja kännyköiden, yleistyminen on vähentänyt pihaleikkejä, mutta se ei ole käänteen ainoa syy.

”1970–80-luvuilla oli parhaat mahdollisuudet leikkeihin. Silloin muutettiin maalta kaupunkien turvallisiin kerrostalokortteleihin, joissa oli mielettömät määrät leikkitovereita. Silloin ei myöskään ollut niin paljon autoja viemässä leikkitilaa parkkipaikoillaan.”

Toropaisen mukaan ”pihaleikkimisen kulta-aikana” eläneet nykyiset aikuiset pitävät pihaleikkejä ja niiden siirtymistä seuraaville sukupolville hyvin tärkeinä asioina. Tämä käy ilmi kyselystä, jonka Toropainen teki oppilaiden vanhemmille.

”Nykyiset aikuiset ovat olleet luomassa nykytilannetta, jossa lasten on liki mahdotonta leikkiä pihaleikkejä. Osa aikuisista haluaa pitää perinnettä yllä ja he ovat luoneet piha- ja perinneleikkitapahtumia.”

Lisäksi perinteisiä leikkejä harrastetaan yhä koulujen liikuntatunneilla ja alkulämmittelynä urheilutreeneissä.

 

VAIKKA PIHALEIKIT ovat kaikonneet katukuvasta, halu leikkiä ei ole hävinnyt mihinkään. Dunia Toropaisen mukaan lapset leikkisivät, jos vain osaisivat. 

”Lapset ovat tottuneet ohjailuun ja siihen, että heille järjestetään kaikki valmiiksi. Sen takia heiltä puuttuu luovuus leikkiä keskenään."

Luovuuteen vaikuttaa ennen kaikkea leikkimiselle suodut tilat. Toropaisen mukaan leikkipuistot leikkitelineineen syövät luovuutta, minkä vuoksi rakennetuille leikkiympäristöille on puolestaan tarvetta.

"Rakennetut leikkialueet ovat itseään ruokkiva ilmiö."

Oppilaille ja heidän läheisilleen suunnatun kyselyn lisäksi Dunia Toropaisen gradun tiedonhankintaan kuuluivat leikkituokiot, joita hän veti peruskoululaisille. Oppilaat lähtivät mielellään mukaan ja purkkis-leikit jatkuivat välitunnillakin.

”Minulla oli oma pallo mukana ja oppilaat repivät sen käsistäni aivan kuin ei muita välineitä olisi olemassakaan”, Toropainen naurahtaa. 

GRADU

Nimi: ”Ennen leikittiin aina ulkona”: Pihaleikit kulttuuriperintöprosessina

Voimabiisi: Suomalaisia lastenlauluja – Jos sun lysti on

Lue lisää:

Gradu: Seksivälineiden ostaminen ei nolostuta suomalaisia

Kauppatieteissä seksivälineitä on tutkittu hyvin vähän: ”Se on hieman erikoista, koska seksivälineet ovat iso bisnes. Luulen, etteivät tutkijat halua leimautua aiheeseen ja se on mahdollisesti syy tutkimattomuudelle”, Elina Järvinen sanoo. (2/2018)

Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla

Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut sosiologian opiskelija huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. (3/2017)

Gradu: ”Nuoret, jotka eivät saaneet taloudellista apua vanhemmiltaan, olivat velkaantuneempia kuin tukea saaneet”

Nuoren velkaantumiseen vaikuttavat vanhempien koulutustaustoja enemmän nuoren oma taloudellinen tilanne. (1/2018)