Tiede
25.01.2019

Gradu: Ministerien erityisavustajilla voi olla rivikansanedustajia enemmän valtaa, silti heistä tiedetään vain vähän

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Juha Laurila

Valtio-opista valmistunut Janika Takatalo tarkasteli 2010-luvun erityisavustajia pro gradu -tutkimuksessaan.

”Erityisavustajat ovat tiedonkulun keskiössä ja saavat sitä kautta asiantuntijavaltaa. He myös asettavat politiikan agendaa ja käyvät neuvotteluita”, Janika Takatalo perustelee.

Opiskelujensa maisterivaiheessa Takatalo työskenteli opetus- ja kulttuuriministerin eduskuntaavustajana ja toimii nyt Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan puheenjohtajana. Takatalo halusi tutkia ministereiden erityisavustajia, koska huomasi, miten paljon politiikan taustapelaajat vaikuttavat poliittiseen päätöksentekoon.

”Erityisavustajista puhutaan ja heistä tiedetään hyvin vähän. Tärkeistä rooleista ja vallan määrästä huolimatta suuri yleisö ei osaa nimetä heitä ja he ovat välttyneet median läpivalaisulta.”

Eri puolueiden erityisavustajissa on eroavaisuuksia. Takatalon mukaan kokoomuksen erityisavustajilla on paljon taustaa puolueen opiskelija- ja nuorisojärjestössä, perussuomalaisilla erityisavustajat ovat olleet pääosin miehiä ja keskustan erityisavustajat ovat puolestaan olleet aktiivisimpia kuntavaaliehdokkaita.

Mutta minkälainen on keskimääräinen erityisavustaja?

”33–34-vuotias mies, joka on suorittanut valtiotieteellisen koulutuksen. Aikaisemmassa samankaltaisessa profiilitutkimuksessa erityisavustajista naisia oli 14 prosenttia. Tällä hetkellä lukema on 40 prosenttia. Tilanne ei ole optimaalinen, mutta olemme menossa oikeaan suuntaan”, Takatalo pohtii.

Elokuun puolessa välissä Janika Takatalo koki yllätyksen, jonka harva opiskelija saa kesken graduprosessin. Hänen opinnäytetyöhönsä viitattiin Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa otsikolla ”Ministerin avustajan pesti on hyvä ponnahduslauta”.

Takatalo sai tiedon asiasta, kun hänen kaverinsa lähetti tekstistä kuvakaappauksen.

”Se oli aivan uskomatonta.”

Gradu

Nimi: 2010-luvun erityisavustajat – keitä he ovat, mitä he tekevät ja miksi sillä on väliä?

Voimabiisi: Mikko Harju – Taivas ei oo rajana

 

Lue lisää:

Gradu: "Nuoret, jotka eivät saaneet taloudellista apua vanhemmiltaan, olivat velkaantuneempia kuin tukea saaneet"

Sosiologian gradussa tutkittiin 20–29-vuotiaiden velkaantumisen yleisyyttä ja vanhemmilta saatujen taloudellisten avustuksien laajuutta. Lähes 60 prosenttia velkaantuneista oli miehiä. (01/2018)

Gradu: Oikeistoradikaali IKL näki naisaktiivinsa "kahvinkeittojärjestönä" – poliittista valtaa ei herunut

Suomen historian opiskelija tutki Lapuan liikkeen tuhkista syntyneen Isänmaallisen kansanliikkeen (IKL) naisjärjestön Uuden Huomenen toimintaa. Järjestöllä oli suuria visioita naisten tulevaisuudesta eduskunta- ja kunnanvaltuustopaikoista naisiin työnjohtajina. (09/2017)

Gradu: Tehoton lakipykälä osoittautui tehokkaaksi

Oikeustieteen gradu käsitteli oikeustoimilain pykälää, joka koskee sovittelua. Käytännössä pykälä takaa sen, että kohtuuttomia sopimuksia voidaan sovitella. (02/2017)