1930–1940-luvulla Euroopassa vaikuttaneiden oikeistoradikaalien naisjärjestöjen tutkimus on olematonta. Näin toteaa Suomen historian opiskelija Henry Saarinen gradussaan.
Saarinen tutki Lapuan liikkeen tuhkista syntyneen Isänmaallisen kansanliikkeen (IKL) naisjärjestön Uuden Huomenen toimintaa. Järjestöllä oli suuria visioita naisten tulevaisuudesta eduskunta- ja kunnanvaltuustopaikoista naisiin työnjohtajina.
Jäsenet näkivät itsensä tärkeässä poliittisessa roolissa, vaikka tutkimusten mukaan järjestö oli IKL:n sisällä miltein näkymätön. Uusi Huomen ei päässyt osaksi poliittisia päätöksiä.
"IKL:n miehet näkivät Uuden Huomenen 'kahvinkeittojärjestönä' eli hyvin pienessä sivuroolissa. Järjestö ei lopulta saanut suurempaa tuulta alleen."
Uuden Huomenen jäsenet olivat keskimääräisesti merkittävästi koulutetumpia kuin muut sen ajan naiset. He olivat hyvin maanpuolustushenkisiä, ja kaikki kuuluivat esimerkiksi Lotta Svärd -järjestöön. Ryhmän johtohahmona oli IKL:n ainoa naiskansanedustaja, kiivaspuheinen ja äärinationalistinen Hirja Riipinen.
"Riipinen heitettiin eduskunnastakin ulos pariin otteeseen liian kovien puheiden takia. IKL:n miehet pelkäsivät häntä. Naisjärjestön sanotaan olleen hänen henkilökohtainen järjestö, jota hän dominoi muiden naisten myötäillessä häntä."
1930-LUVUN ÄÄRIOIKEISTOLAISET ryhmät nähdään usein yhtenäisenä möykkynä. Se on Saarisen mukaan harhaanjohtavaa. Kun Saksan ja Espanjan järjestöt kannustivat naisia perinteisiksi kotiäideiksi, ajoivat Puolan äärioikeistolaiset Uuden Huomenen kaltaista, verrattain edistyksellistä asemaa naisille.
"Italiassa naiset ajoivat aluksi hyvin samanlaista agendaa kuin Uusi Huomen. Kun Mussolini pääsi valtaan, naiset pyyhkäistiin kokonaan pois politiikasta", Saarinen selventää.
SAARISELLE GRADUPROJEKTIN vaikein osuus oli aiheen päättäminen. Parin epäonnistuneen aloituksen jälkeen Saarinen palasi IKL:een, josta hän oli tehnyt kandidaatintyönsä. Tämän jälkeen gradu eteni mutkattomasti.
"Ainahan sitä voisi viilata loputtomiin. Haluaisin mahdollisesti jatkaa IKL-tutkimusta tohtoriopinnoissa, mutta nyt minulla on poliittisessa historiassa kesken toinen gradu, joka liittyy Espanjan historiaan."
Gradu
Nimi: Kansallis-isänmaallinen nainen – Naisen tehtävät ja velvollisuudet Uusi Huomen -lehdessä 1938–1944
Voimabiisi: Kraftwerk – Die Roboter
Lue lisää:
Gradu: Psykedeelit paransivat empatia- ja ongelmanratkaisukykyä
Populaarikulttuurin kuvastossa psykedeelit tuovat vain harmia, väkivaltaa ja rikoksia. Näin ei ole asian laita, kun vaikutuksista kysytään psykedeelejä käyttäviltä henkilöiltä. (8/2017)
Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla
Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. (3/2017)
Gradu: keskinäinen kyräily turkulaisen rockskenen riivana
Turkulaista rockskeneä on haitannut tulehtunut ilmapiiri, väittää musiikkitieteiden opiskelija Juhani Mistola gradussaan. (2/2017)