Tiede
08.04.2019

Gradu: Poliisin toiminnan laillisuutta on joskus vaikea todentaa – valvonta kaipaa lisää resursseja

Teksti:
Ilkka Hemmilä
Kuvat:
Aleksi Malinen

Poliisin salaisessa tiedonhankinnassa käyttämien toimien valvonta kaipaa lisää resursseja.Tähän tulokseen tuli Juho Ikkala kriminologian ja oikeussosiologian gradussaan.

Sen lähteenä ovat kertomukset, jotka Poliisihallitus on laatinut toiminnastaan sisäministeriölle vuosina 2014–2016.

Työn taustalla ovat lisäykset, joita poliisin toimivaltuuksiin on lainsäädännössä viime vuosikymmeninä myönnetty.

Valtuudet eivät kuitenkaan ole yksinomaan kasvaneet, vaan ne on myös kirjattu ylös aiempaa selkeämmin. Tämä on parantanut kansalaisten oikeusturvaa.

”Aikoinaan poliisi on saanut tehdä kaikkea, mikä ei ole ollut erikseen kielletty. Uuden perustuslain ja EU:n myötä on tapahtunut käänne. Lähtökohta on nyt päinvastainen.”

Suurimpia ongelmia Ikkala löysi toiminnan todennettavuudesta. Joissain tapauksissa viranomainen kirjasi toimintaansa niin vajavaisesti, että laillisuuden todentaminen jälkikäteen oli vaikeaa tai mahdotonta.

Puutteisiin on Ikkalan mukaan jo osin puututtu, mutta asian korjaaminen vaatisi yhä lisää työntekijöitä ja koulutusta sekä poliisille että sen valvojille.

”Ei ole mikään itsestäänselvyys, että oikeusvaltio toteutuu. Järjestelyillä varmistetaan, että poliisi käyttää toimivaltuuksiaan lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla.

Julkisessa keskustelussa poliisin sisäinen valvonta ja salainen tiedonhankinta ovat tuttuja teemoja.

Kun Ikkala aloitti graduaan viime keväällä, poliisijohtoa vastaan nostettiin syytökset virkarikoksista. Tämän jutun haastattelu puolestaan tapahtui juuri sen jälkeen, kun eduskunta oli hyväksynyt uudet tiedustelulait.

Silti Ikkala ei valinnut työnsä aihetta yhteiskunnallisen merkityksen takia. Hän on itse kiinnostunut oikeusvaltioon liittyvistä kysymyksistä.

”Into kirjoittamiseen pysyi loppuun asti, kun aihe oli omasta mielestä kiinnostava.”

Entä voisiko työ kiinnostaa kohdettaan?

”Gradun ohjaaja pohti, että kyllä poliisia kiinnostaa, mitä heistä kirjoitetaan. Sitä en tiedä, onko se sitten hyvä vai huono asia”, Ikkala naurahtaa.

Gradu

Nimi: Kuka valvoo poliisia? Poliisin salaisen tiedonhankinnan laillisuusvalvonta Poliisihallituksen kertomusten valossa vuosina 2014–2016

Voimabiisi: The Police – Every Breathe You Take

Lue lisää

Kaikki Suomen poliisit koulutetaan hervantalaisessa lavastekaupungissa suljettujen ovien takana: "Vastassa voi olla mitä vaan"

Tampereen lähiössä sijaitsee tyhjä harjoituskaupunki, jossa poliisiopiskelijat treenaavat tositilanteisiin kuin toimintasankarit. (8/2018)

"Poliisi varustautuu vastarintaan” – Taiteilija videokuvasi mellakkapoliisia kolmen vuoden ajan

Taiteilija Annika Rauhala pohtii, militarisoituuko poliisi, koska se pelkää poliittisen vastarinnan kasvavan Suomessa. (1/2018)

Gradu: Nuori rikollinen tietää itse parhaiten, millaista apua tarvitsee rötösketjun katkaisemiseksi

Mistä on rosvot tehty? Näin kysyy sosiologian opiskelija Panu Peltokallio gradunsa otsikossa. Tutkielmaa varten hän syvähaastatteli kymmentä nuorta taparikollista, iältään 20–30-vuotiaita. (2/2019)