Tiede
03.12.2018

Gradu: Pupu Neposen sukupuolta ei korosteta ja se tekee satuhahmosta hyvän roolimallin

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Joonas Salli
  • Idea Anniina Knuutilan graduun syntyi sattuman kautta, kun selvisi, että hänen graduohjaajansa kummityttö nukettaa pupu Neposta.

Muistatko vielä käsinukke-Neposen? Nyt tv-sarjan satuhahmosta on tehty gradu.

Pikku Kakkosen rakastettu pupu Neponen on jäänyt monien mieleen. Kulttuuriperinnön tutkimuksen pro gradu -tutkimuksessaan Anniina Knuutila tarkasteli Neposen syntyä ja satuhahmon välittämiä asioita.

Miksi pupu Neponen on niin ikimuistoinen?

”Neposen sukupuolta ei korosteta, mikä tekee siitä hyvän roolimallin. Sekä tytöt että pojat voivat samaistua Neposeen ja käsitellä sen kautta esimerkiksi omia pelkojaan”, Knuutila kertoo.

Tv-sarja Neposen seikkailut auttaa lapsia kohtaamaan vaikeitakin asioita. Sarjassa tuodaan esimerkiksi näkyvästi esille, että Neposen äiti ei ole osa pupun elämää.

”Äidin puuttuminen ei määrittele Neposta. Tämä voi jäädä hetkeksi suremaan, mutta jatkaa pian eteenpäin iloisena itseensä uskoen.”

Pupu Neponen esittäytyi katsojille ensimmäisen kerran vuonna 2000 ja edellisen kerran tänä vuonna Herää Sukka -sarjassa. Hahmon kehittivät yhteistyössä Pikku Kakkosen tuottaja Maija Koivula ja ohjelman juontaja Anu Tuomi-Nikula, joka sai viisivuotiaana kummitädiltään lahjaksi tyttökanin.

”Satuhahmoilla voi olla hyvin moniulotteisia syntytarinoita. Neposenkin kohdalla tarina juontaa luojan lapsuuteen, josta se on hiljalleen kehittynyt eteenpäin”, Anniina Knuutila kuvailee.

Hahmon luominen ja hiominen vaati aikoinaan laajaa tiedonhankintaa, esimerkiksi aiheeseen liittyvän kuvamateriaalin ja kirjallisuuden etsimistä. Työmäärä yllätti Knuutilan.

”Tuomi-Nikula kävi kirjastossa opiskelemassa jäniksiin liittyvää kirjallisuutta. Hän tutustui jopa jänisten luurankoihin.”

Idea graduun syntyi, kun Anniina Knuutilan kertoi ensimmäiselle graduohjaajalleen olevansa kiinnostunut satuhahmoista ja niiden merkityksistä lapsille. Juttutuokion aikana selvisi, että ohjaaja Outi Tuomi-Nikulan kummityttö nukettaa Neposta.

”Keskustelu kuvastaa hyvin Porin yliopistokeskusta. Opiskelijoita kuunnellaan ja ideoista käydään kunnon keskusteluja. Ilman niitä itselleni ei olisi tullut mieleenkään tarttua Neposeen”, Knuutila pohtii.

Gradu

Nimi: Neposen maailma – Satuhahmon luominen ja sen välittämät asiat

Voimabiisi: Avicii – Wake me up

 

Lue lisää:

Gradu: Lasten pihaleikit ovat kadonneet katukuvasta

Kouluajan ulkopuolella lapsia näkee enää harvoin keskenään katukuvassa, Dunia Toropainen toteaa gradussaan. (4/2018)

Gradu: Beyoncén tähteydessä törmäävät perinteiset perhearvot ja uhmakas kantaaottavuus

Beyoncén vuonna 2016 julkaistu levy Lemonade räjäytti internetin ja nousi vuoden myydyimmäksi albumiksi. Musiikkitieteen opiskelija Jenni Köykkä tarkasteli gradussaan albumista tehtyä yli tunnin mittaista musiikkivideospektaakkelia. (8/2018)

Gradu: Brändit vilahtelevat musiikkivideoilla, vaikka vastikkeellinen tuotesijoittelu on pääasiassa laitonta

Lain mukaan brändit eivät pääsääntöisesti saisi ostaa näkyvyyttä musiikissa ja musiikkivideoissa – ja se tekee ilmiöstä erityisen mielenkiintoisen tutkimuksen aiheen. (5/2018)