Tiede
24.03.2017

Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • "Kirjoittaminen ei tuntunut erityisen kiireelliseltä, se oli vain sellainen iso möykky", Tytti Parjanen muistelee.

Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma.

Heteroseksuaalisten opiskelijoiden raskaudenehkäisy on enimmäkseen naisten vastuulla. Näin siitäkin huolimatta, että miehet ja naiset ajattelevat vastuun kuuluvan molemmille.

”Ehkäisymenetelmiä kaivattaisiin lisää, mikä on miesten kohdalla erittäin ymmärrettävä toive."

Naiset ovat tyytymättömiä hormonaalisten ehkäisymenetelmien sivuvaikutuksiin. Syyt ovat painavia.

”E-pillereistä aiheutuneiden kuolemantapauksien jälkeen käyttäjämäärät ovat Suomessa pudonneet 2000-luvun aikana 24 prosentilla.”

Parjanen ihmettelee, miksi miehet eivät vaadi samanlaisia ehkäisymenetelmiä
kuin naisilla on.

”Naiset ovat aikoinaan taistelleet ehkäisymenetelmiensä ja -oikeuksien puolesta. Miksi asia on jäänyt vain naisten harteille? Jos mies ei ole kiinnostunut vakituisesta suhteesta, luulisi sitä suuremmalla syyllä haluavan jonkin toimivan ehkäisykeinon.”

Parjasen mukaan sekä opiskelevat miehet että naiset kokevat kondomin hankalaksi ja epämukavaksi. Lisäksi kondomi ei ole muihin keinoihin verrattuna tehokas raskaudenehkäisyssä.

Jos kondomiakaan ei käytä, miesten ehkäisykeinot ovat vähissä. Tällöin miehet joutuvat turvautumaan keskeytettyyn yhdyntään. Parjasen tutkimuksessa noin 9 prosenttia miehistä ilmoitti käyttävänsä ehkäisynä pääsääntöisesti keskeytettyä yhdyntää.

”Se ei ole virallinen menetelmä. Joillekin miehille se on ainoa menetelmä, johon mies voi itse aktiivisesti vaikuttaa.”

 

PARJANEN ei tiedä tarkalleen, mistä idea gradulle syntyi. Aiheesta kuulleet ihmiset olivat ihmeissään, koska he eivät olleet kyseenalaistaneet ehkäisyasiaa.

”Monet ajattelivat ehkäisyn menevän automaattisesti niin, että nainen hoitaa sen.”

Parjanen työskenteli kirjoitusprosessin ohella, mikä toi vaihtelua arkeen. Hän piti työpäivien ohessa vapaatunteja, jotta gradu lopulta valmistui.

”Tutkimuksen väkertäminen työn ohella oli raskasta. Kirjoittaminen ei tuntunut erityisen kiireelliseltä, se oli vain sellainen iso möykky.”

Gradu

Nimi: "Raskauden ehkäisyn sukupuolittunut vastuu. Tutkimus korkeakouluopiskelijoiden ehkäisykäyttäytymisestä ja asenteista."

Voimabiisi: "Air – Sexy Boy"

Lue lisää:

Gradu: Brittiläinen euroskeptisyys on identiteettikysymys

"Kun valtio-opin opiskelija Marja Heinonen oli vaihdossa Skotlannissa, paikalliset väittivät olevansa saarivaltion EU-myönteisimpiä. Heinonen halusi tutkia, onko asia todella näin. ”Minulla on vähän pakkomielle Britanniaa kohtaan. Jotain siihen liittyvää oli tehtävä.” (8/2016)

Thesis: "Finnish students are happier in school"

"Yoojin Kim compared the role of homeroom teachers in study guidance in Korea and Finland in her Master's thesis.Finland's educational system with its excellent Programme for International Student Assessment (PISA) rankings has sparked interest across the world. The success of a relatively small country provides interest for research, even from other well-performing countries such as Korea." (1/2017) 

Gradu: Keskinäinen kyräily turkulaisen rockskenen riivana

"Pienet porukat ovat jakaantuneet vielä pienempiin kuppikuntiin, joissa bändit ovat suhtautuneet muihin tekijöihin epäluuloisesti. ”Kuppikunnat ovat mahtailleet keskenään ja kilpailleet pikkukeikoilla viimeisistä soittoajoista. Täällä on keskitytty keskinäiseen kateuteen ja sen takia erityisen monelle turkulaiselle bändille ei ole tullut suurempaa menestystä.” (2/2017)

Gradu: Nostalginen radio viehettää vieläkin

"Kaupallinen radio on jopa lisännyt mainosmyyntiään ja Ylen radiokanavat ovat säilyttäneet suosionsa. ”Vaikka meidät on nykyään ympäröity erilaisilla viestintävälineillä ja media-apparaateilla, perinteisessä radiossa on edelleen oma viehätyksensä”, toteaa suomalaisten radionkuuntelua tutkinut Maria Ojanen." (9/2016) 

Gradu: Tehoton lakipykälä osoittautui tehokkaaksi

"Oikeustieteen opiskelija Sofia Pitzen luki marxilaista talousteoriaa ja päätti hyödyntää tematiikkaa gradussaan. “Kutkutti päästä tarkastelemaan teoriaa oikeustieteen kautta.” Toista tutkintoaan kauppakorkeakoulussa opiskelevalle Pitzenille oli luontevaa limittää oikeustiede ja taloustiede." (7/2016)