Tiede
23.02.2018

Gradu: Seksivälineiden ostaminen ei nolostuta suomalaisia

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Juha Laurila
  • ”Kivijalkaliikkeissä on aina paikalla myyjiä, joilta saa tietoa myytävistä tuotteista", Elina Järvinen sanoo.

Näin väittää markkinoinnin opiskelija Elina Järvinen gradussaan, jossa hän tutki suomalaisten suhtautumista seksivälineiden ostamiseen.

”Noin puolet 18–65-vuotiaista suomalaisista on ostanut tai käyttänyt seksivälineitä. Tieto yllätti minut, sillä olin ajatellut aiheen olevan hieman tabu”, Elina Järvinen kertoo.

Järvisen tutkimuksen aineisto on kerätty verkkokyselyllä, johon otannan teki TNS Gallup. Kyselyyn vastasi yli 500 18–65-vuotiasta suomalaista ympäri maata. Heistä 32 prosenttia oli ostanut seksivälineen niihin erikoistuneesta kivijalkaliikkeestä ja 42 prosenttia verkkokaupasta.

Hankintaa vaikeutti enemmän tiedonpuute kuin ostamiseen liittyvä nolous.

”Kivijalkaliikkeissä on aina paikalla myyjiä, joilta saa tietoa myytävistä tuotteista. Myyjilläkin on välillä vaikeuksia kertoa tuotteista, sillä ihmisten anatomia on hyvin yksilöllinen ja ihmiset kokevat esimerkiksi värinän eri tavoilla.”
 

JÄRVINEN HAHMOTTELI gradulleen monia erilaisia aiheita, mutta perinteiset kauppakorkeakoulun teemat eivät oikein innostaneet. Lopulta hän tuli ajatelleeksi seksivälineitä ja kuinka moni hänen tutuistaan niitä omisti.

Järvinen päätteli seksilelujen olevan yleisiä. Kauppatieteissä seksivälineitä on tutkittu kuitenkin hyvin vähän.

”Se on hieman erikoista, koska seksivälineet ovat iso bisnes, jossa liikkuvat isot rahat. Luulen, etteivät tutkijat halua leimautua aiheeseen ja se on mahdollisesti syy tutkimattomuudelle.”

Järvinen teki graduaan noin vuoden. Monimenetelmätutkimus auttoi jakamaan työtaakkaa ja aikatauluttamaan tehtäviä. Hän on tyytyväinen graduryhmiin, joista sai vertaistukea ja joissa asetetut deadlinet auttoivat työn edistymisessä.

Tuleville graduntekijöille Järvinen suosittelee Academic writing -kursseja.

”Vaikka osaa englantia, akateeminen englanti on hyvin vaikeaa esimerkiksi kieliopin osalta. Jouduin kirjoittamaan aika paljon tekstiä uusiksi.”

Gradu

Nimi: Predicting Consumers’ Purchase Intentions for Sex Toys : An Application of the Theory of Planned Behavior

Voimabiisi: Itä-Hollola installaatio – Mul on kauheat paineet

Lue lisää:

Gradu: Hyönteisistä hyötyä suolistobakteereille

Biologian opiskelija Otto Selenius tutki gradussaan hyönteisistä saatujen ravintoaineiden vaikutusta ihmisten suolistobakteereihin. Tutkimuksen mukaan ruoansulatus voi hajottaa hyönteisen tukirangan rakenneainetta, eli kitiiniä, hyödyllisiksi ravintoaineiksi. (11/2017)

Gradu: Lääkäri saattaa tahtomattaan vaikuttaa oikeuden antamaan tuomioon, koska juristit eivät tunne lääketiedettä

Lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla on usein suuri merkitys, kun tuomioistuin käsittelee seksuaalirikoksia. Oikeustieteen opiskelija Sabina Mansurow tutki aihetta gradussaan. (10/2017)

Gradu: Psykedeelit paransivat empatia- ja ongelmanratkaisukykyä

Populaarikulttuurin kuvastossa psykedeelit tuovat vain harmia, väkivaltaa ja rikoksia. Näin ei ole asian laita, kun vaikutuksista kysytään psykedeelejä käyttäviltä henkilöiltä. (8/2017)

Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla

Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. (3/2017)