Tiede
24.04.2017

Gradu: Suomalaiset käyvät yllättävän vähän kulttuuritapahtumissa

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • "Olen havainnut, että kulttuuriharrastamiseen vaikuttaa paljon ystäväpiiri, mikä on usein jäänyt tällaisissa tutkimuksissa huomioitta", toteaa Rami Simelius.

Taloussosiologian opiskelija Rami Simelius tutki gradussaan suomalaisten sosiaalisuuden ja kulttuurinkulutuksen yhteyttä.

Hän yllättyi siitä, miten vähän suomalaiset käyvät kulttuuritapahtumissa. Vain noin neljännes harrastaa johdonmukaisesti kulttuuria.

Simelius huomasi kulttuurin harrastamisella ja sosiaalisuudella olevan suora yhteys. Mitä vähemmän vietetään aikaa kotitalouden ulkopuolisten henkilöiden kanssa, sitä harvemmin käydään kulttuuritapahtumissa. Nämä passiiviset kulttuurin kuluttajat ovat Simeliuksen mukaan iäkkäämpiä miehiä, jotka asuvat maaseudulla. Tutkimustulos on ristiriidassa aikaisempien tulosten kanssa.

”Britanniassa on havaittu, että passiivisella kulttuurin harrastajajoukolla on sosiaalista elämää, mutta Suomessa se ei mene tällä tavalla.”

Kulttuuritapahtumat ovat yleinen tapa viettää vapaaaikaa. Kulttuuriharrastukset eivät ole suoraan riippuvaisia perhetaustasta tai sosioekonomisesta asemasta.

”Olen havainnut, että kulttuuriharrastamiseen vaikuttaa paljon ystäväpiiri, mikä on usein jäänyt tällaisissa tutkimuksissa huomioitta.”

Simelius jakaa tutkimuksessaan suomalaiset viiteen eri kulttuurikuluttajaluokkaan: Passiivisiin, ristiriitaisiin, korkeakulttuurin, populaarikulttuurin ja ahnaisiin kulttuurin harrastajiin. Ristiriitaiset kuluttajat käyvät kerran tai kaksi vuodessa kulttuuritapahtumissa, jotka vaihtelevat rock-konsertista taidenäyttelyyn.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että kolmannes suomalaisista ovat passiivisia ja 40 prosenttia on ristiriitaisia kulttuurin kuluttajia. Tutkittavat olivat 25–64-vuotiaita.

GRADU OLI PITKÄ prosessi. Tämän tyylisiä tutkimuksia ei ole tehty kuin muutamia. Aiheesta ei löytynyt paljoa ennakkotietoja, joten hän joutui hyppäämään tuntemattomille vesille.

”Sain työpaikan prosessin alkuvaiheissa. Gradua piti tehdä työpäivän jälkeen ja kulutin lomani sitä tehden. Välillä hermo, kestävyys ja usko olivat koetuksella.”

Hän antaa neuvon tuleville gradun tekijöille.

”Tehkää se vaan valmiiksi. Gradun kanssa ei kannata jäädä ihmettelemään, niin kuin minä tein”, Simelius kiteyttää.

Gradu

Nimi”Kultivoiva sosiaalisuus. Tutkimus yhdessäolon vaikutuksista suomalaisten kulttuurin kuluttamisen muotoihin.”

Voimabiisi: Bolt Thrower - Cenotaph

 

Lue lisää:

Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla

Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. (3/2017)

Gradu: Keskinäinen kyräily turkulaisen rockskenen riivana

"Pienet porukat ovat jakaantuneet vielä pienempiin kuppikuntiin, joissa bändit ovat suhtautuneet muihin tekijöihin epäluuloisesti. ”Kuppikunnat ovat mahtailleet keskenään ja kilpailleet pikkukeikoilla viimeisistä soittoajoista. Täällä on keskitytty keskinäiseen kateuteen ja sen takia erityisen monelle turkulaiselle bändille ei ole tullut suurempaa menestystä.” (2/2017)

Thesis: "Finnish students are happier in school"

"Yoojin Kim compared the role of homeroom teachers in study guidance in Korea and Finland in her Master's thesis.Finland's educational system with its excellent Programme for International Student Assessment (PISA) rankings has sparked interest across the world. The success of a relatively small country provides interest for research, even from other well-performing countries such as Korea." (1/2017) 

Gradu: Nostalginen radio viehettää vieläkin

 

"Kaupallinen radio on jopa lisännyt mainosmyyntiään ja Ylen radiokanavat ovat säilyttäneet suosionsa. ”Vaikka meidät on nykyään ympäröity erilaisilla viestintävälineillä ja media-apparaateilla, perinteisessä radiossa on edelleen oma viehätyksensä”, toteaa suomalaisten radionkuuntelua tutkinut Maria Ojanen." (9/2016) 

Gradu: Brittiläinen euroskeptisyys on identiteettikysymys

"Kun valtio-opin opiskelija Marja Heinonen oli vaihdossa Skotlannissa, paikalliset väittivät olevansa saarivaltion EU-myönteisimpiä. Heinonen halusi tutkia, onko asia todella näin. ”Minulla on vähän pakkomielle Britanniaa kohtaan. Jotain siihen liittyvää oli tehtävä.” (8/2016)

Gradu: Tehoton lakipykälä osoittautui tehokkaaksi

"Oikeustieteen opiskelija Sofia Pitzen luki marxilaista talousteoriaa ja päätti hyödyntää tematiikkaa gradussaan. “Kutkutti päästä tarkastelemaan teoriaa oikeustieteen kautta.” Toista tutkintoaan kauppakorkeakoulussa opiskelevalle Pitzenille oli luontevaa limittää oikeustiede ja taloustiede." (7/2016)