Tiede
27.02.2017

Gradu: Tehoton lakipykälä osoittautui tehokkaaksi

Teksti:
Wilhelmiina Palonen
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Sofia Pitzen koki gradun ystäväksi, jonka parissa rentoutui:"Nautin kirjoittamisesta. Sääli, että se loppui."

Oikeustieteen opiskelija Sofia Pitzen luki marxilaista talousteoriaa ja päätti hyödyntää tematiikkaa gradussaan.

“Kutkutti päästä tarkastelemaan teoriaa oikeustieteen kautta.”

Toista tutkintoaan kauppakorkeakoulussa opiskelevalle Pitzenille oli luontevaa limittää oikeustiede ja taloustiede.

Töissä Pitzen oli perehtynyt sopimusoikeuteen. Hän valitsikin gradunsa aiheeksi oikeustoimilain pykälän, joka koskee sovittelua. Käytännössä pykälä takaa sen, että kohtuuttomia sopimuksia voidaan sovitella. Tehokkuutta turvaavan lain keskellä pykälä tuntui logiikaltaan poikkeavalta.

Riitasointu alkoi kiehtoa.

Gradu lukeutui yleiseen oikeustieteeseen, joka on ikään kuin muiden oikeudenalojen perusta. Tutkimus painottuu usein teoreettisuuteen ja lähestymistapa voi olla filosofinen. Pitzen tarkasteli tutkimuksessaan oikeustaloustieteen koulukuntia, Chicagon koulua ja institutionaalista oikeustiedettä, sekä näiden lisäksi marxilaista oikeusteoriaa. Hän loi erilaisista teorioista synteesin, jonka avulla pohti sovittelua koskevaa pykälää.

“Aihe on vähän epätyypillinen jopa yleiseen oikeustieteeseen.”

Oikeustieteellisessä tiedekunnassa on tarkoitus, että tutkielma syntyy yhden lukukauden aikana, mikä sopi Pitzenille hyvin. Hän teki töitä opintojen ohella ja kirjoitti gradua paljon bussissa tai junassa.

“Gradu oli vähän kuin ystävä, jonka viereen rentoutua”, Pitzen nauraa.

YLIOPISTO TARJOSI paljon tukea. Pitzenillä kävi tuuri ja graduryhmässä oli vain neljä jäsentä. Aina kun tarvitsi, oli mahdollisuus keskustella kahden kesken ohjaajan kanssa. Kukaan ei kuitenkaan hengittänyt niskaan. Poikkitieteellinen gradu sai kiitosta aiheesta ja näkökulmasta.

Gradun havainnot poikkesivat Pitzenin ennakkokäsityksestä. Sovittelu ei lisännytkään tehottomuutta, vaan oli hyödyksi myös taloudellisen tehokkuuden näkökulmasta. Oikeastaan sovittelu oli viekas osa järjestelmää, eikä vain myönnytys heikommassa asemassa olevalle osapuolelle.

Kokonaisuutena gradun kirjoittaminen oli kiinnostava projekti.

“Nautin oikeastaan kirjoittamisesta. Sääli, että se loppui.”

Gradu:

Nimi: "Taloudellinen tehokkuus ja oikeustoimilain 36 pykälä: sovittelun viekkaus"

Voimabiisi: Cream - I Feel Free 

Lue lisää:

Gradu: Brittiläinen euroskeptisyys on identiteettikysymys

"Kun valtio-opin opiskelija Marja Heinonen oli vaihdossa Skotlannissa, paikalliset väittivät olevansa saarivaltion EU-myönteisimpiä. Heinonen halusi tutkia, onko asia todella näin. ”Minulla on vähän pakkomielle Britanniaa kohtaan. Jotain siihen liittyvää oli tehtävä.” (8/2016)

Thesis: "Finnish students are happier in school"

"Yoojin Kim compared the role of homeroom teachers in study guidance in Korea and Finland in her Master's thesis.Finland's educational system with its excellent Programme for International Student Assessment (PISA) rankings has sparked interest across the world. The success of a relatively small country provides interest for research, even from other well-performing countries such as Korea." (1/2017) 

Gradu: Keskinäinen kyräily turkulaisen rockskenen riivana

"Pienet porukat ovat jakaantuneet vielä pienempiin kuppikuntiin, joissa bändit ovat suhtautuneet muihin tekijöihin epäluuloisesti. ”Kuppikunnat ovat mahtailleet keskenään ja kilpailleet pikkukeikoilla viimeisistä soittoajoista. Täällä on keskitytty keskinäiseen kateuteen ja sen takia erityisen monelle turkulaiselle bändille ei ole tullut suurempaa menestystä.” (2/2017)

Gradu: Nostalginen radio viehettää vieläkin

"Kaupallinen radio on jopa lisännyt mainosmyyntiään ja Ylen radiokanavat ovat säilyttäneet suosionsa. ”Vaikka meidät on nykyään ympäröity erilaisilla viestintävälineillä ja media-apparaateilla, perinteisessä radiossa on edelleen oma viehätyksensä”, toteaa suomalaisten radionkuuntelua tutkinut Maria Ojanen." (9/2016) 

Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla

"Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut, sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. Heteroseksuaalisten opiskelijoiden raskaudenehkäisy on enimmäkseen naisten vastuulla. Näin siitäkin huolimatta, että miehet ja naiset ajattelevat vastuun kuuluvan molemmille." (3/2017)