Tiede
22.02.2017

Hipsterein idea ikinä? Tekstiilijätteestä sieninahkaa

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Qing Cao (oikealla) kehuu Turun bio-osaamista, vieressä Mira Valkjärvi.

Opiskelijoiden palkittu startup tekee tekstiilijätteestä styroxia ja keinonahkaa.

Joskus sattuma on parhaiden ideoiden polttoaine.

Ainakin niin oli syyskuussa 2016, kun Turun ammattikorkeakoulun järjestämässä Tekstiili Hackathonissa neljä toisilleen tuntematonta opiskelijaa laitettiin samaan ryhmään. Annettu tavoite: kehittää uusia ratkaisuja tekstiilikierrätyksen haasteisiin.

Ongelmaa pohtiessaan Mira Valkjärven, Qing Caon, Tytti Salmisen ja Julius Alisaaren muodostama neljän hengen tiimi innostui sienistä. Valkjärvi kertoi muille, kuinka sienten avulla voi kasvattaa uudelleen aavikoitunutta sademetsää.

Se johti oivallukseen.

Kun ryhmä löysi netistä tiedon, että sienien avulla pystyy valmistamaan keinonahkaa, löydöksen ympärille muodostui konsepti TeMu Fabrics, jolla ryhmä voitti kilpailun.

Idea on periaatteessa yksinkertainen: tietyt sienilajikkeet hävittävät vanhan tekstiilin ja muodostavat siitä kokonaan uudenlaista materiaalia.

“Otamme huonolaatuista tekstiilijätettä ja kasvatamme siinä sieniä, joista saadaan hyötykäyttöön soveltuvia materiaaleja. Niistä voi tulla joko kankaita tai pakkausmateriaaleja”, Valkjärvi kertoo.

Prosessista syntyvän lopputuotteen ominaisuudet riippuvat käytetystä sienilajikkeesta ja alkuperäisen tekstiilijätteen tyypistä.

”Sieninahkaa kuvaillaan hieman mokkanahan tuntuiseksi. Pakkausmateriaalit ovat puolestaan aika lähellä esimerkiksi nykyistä styroxia”, Valkjärvi kuvailee.

Alkuperäinen ideointikilpailu ei ollut ainoa taho, joka vaikuttui keksinnöstä. Muutamaa kuukautta myöhemmin ryhmä pääsi esittelemään TeMu Fabricsiä Euroopan suurimpiin kuuluvassa startup-tapahtumassa Slushissa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Bastu-haastekilpailun raati: "TeMu -fabrics tiimin idea on rohkea ja tuore ajatus tunkeutua globaaleille markkinoille." 

Nyt helmikuussa 2017 ryhmä voitti Bastuverkoston 15 000 euron arvoisen haastekilpailun vuolaiden kehujen saattelemana.

”Summalla saa aika paljon sieniä ja tekstiilijätettä”, Cao ja Valkjärvi nauravat.

”Meillä on aika täydellinen yhdistelmä: kaksi tarpeeksi hullua bisnesihmistä ja kaksi sellaista, jotka osaavat oikeasti tehdä prosessin. Me teorisoimme, ja he hoitavat loput”, he toteavat.

Kilpailumenestys ja positiivinen palaute ovat kannustaneet ryhmää eteenpäin. Nyt palkintoraha tuo myös resursseja ideoiden testaamiseen. Seuraavaksi TeMu Fabricsin tähtäimessä on sopiva laboratoriotila ja oman tutkimuksen aloittaminen.

”Juuri saimme tietää, että Yalen tutkijat löysivät Ecuadorin sademetsästä sienilajikkeen, joka pystyy syömään muovia. Täysin tutkimattomiakin sieniä on vielä paljon”, Valkjärvi sanoo.