Tiede
03.02.2017

Kolme kulmaa rakkauteen

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Pixabay

Dopamiinia, tunteita ja deittisovelluksia. Miten rakkaus näyttäytyy tieteessä ja eri tutkimusaloilla? Kolme asiantuntijaa vastaa.

"​TUNTEET ovat historian käyttövoima. Omistavan rakkauden, ystävän rakkauden ja vastikkeettoman rakkauden historiaa voidaan jäljittää tuhansien vuosien taakse. Se on tunne, joka on liittänyt yhteen ihmisiä, pareja ja perheitä, sukuja ja kansakuntia.

Kulttuurihistorioitsija on kiinnostunut myös niistä lukemattomista luovuuden muodoista, joita rakkaus on kirvoittanut, maalauksista musiikkiin, trubaduurirunoudesta rocklyriikkaan. Italialainen filosofi ja sosiologi Francesco Alberoni on tulkinnut rakkauden kahden ihmisen joukkoliikkeeksi, jonka tehtävä on muuttaa maailmaa. Rakkaudessa on muutoksen siemen.”

Hannu Salmi

Professori, kulttuurihistoria

 

"RAKASTUNUT ihminen ei tunne nälkää eikä kipua samalla tavalla kuin ei-rakastunut. Hän ajattelee rakastettuaan lähes pakonomaisesti, mikä hankaloittaa keskittymistä muihin asioihin. Rakastunut kiinnittää huomionsa rakastetun myönteisiin ominaisuuksiin eikä havaitse kielteisiä.

Biologisesti nämä reaktiot liittyvät esimerkiksi dopamiiniin (mielihyvä, mielihalu, palkitsevuus) ja kortisoliin (valppaus). Elimistö tuottaa rakastuneella myös morfiinin kaltaisia aineita (hyvän olo, onnen tunne). Samalla mantelitumakkeen toiminta hiipuu, mikä vähentää pelon, surun ja vihan tunnetta. Onko rakkaus sitten sairaus? Ei tod! Tosin hylätyksi tuleminen voi johtaa masennukseen, joka altistaa myös ruumiillisille sairauksille.”

Hasse Karlsson

Professori, psykologia

 

"DIGITAALISESSA kulttuurissa digitaalisuus määrittelee niitä välineitä ja merkityksenantojärjestelmiä, joilla ilmaistaan ja välitetään kulttuuria, eli elämäntapaa ja tunteita - kuten rakkautta. Se laajentaa tapoja kommunikoida ja ymmärtää rakkautta.

Käytännössä: Voi rakastua pelihahmoonsa, rakkaussuhdetta voi etsiä deittisovelluksista tai löytää ihan vahingossa netin keskustelupalstalta. Digitaalinen kulttuuri edistää usein vuorovaikutusta, joka mahdollistaa kohtaamisen ja tunteiden syntymisen. Yksinkertaisesti: <3”

Anne Holappa

Tutkija, digitaalinen kulttuuri